Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Datorstrul stoppar
flera operationer

Ingrid Roos, överläkare på öron-, näs - och halsmottagningen vid Trelleborgs sjukhus.
Foto: Privat
Trelleborgs sjukhus är ett av de sjukhus i Skåne som drabbats av datorhaveri.
Foto: Tomas Nyberg

Ett datorhaveri gör att läkare på Skånes sjukhus inte kommer åt de livsviktiga patientjournalerna.

Sedan förra veckan har flera operationer ställts in.

– Det är en väldigt allvarlig situation, säger Ingrid Roos, överläkare på Trelleborgs sjukhus.

Datorhaveriet har drabbat sjukhus i hela Skåne. Problemen uppstod i torsdags i förra veckan - och även under fredagen var det långa avbrott.

– Vi har haft störningar till och från i stort sett varje dag. Vi kommer inte in i patientjournaler och har svårt att skriva recept. Förra torsdagen fick ett antal operationer ställas in på sjukhuset, säger Ingrid Roos, överläkare på öron-, näs - och halsmottagningen vid Trelleborgs sjukhus.

Lex Maria-anmält

Det är oklart hur många patienter som drabbats av avbrotten. Men en patient ska ha fått fel medicin inför en operation. I ett annat fall kunde läkemedel inte administreras, rapporterar P4 Malmöhus.

Händelserna har anmälts enligt lex Maria. I anmälan kallas avbrottet för en "allmänt riskfylld vårdsituation" som hade kunnat medföra allvarliga skador.

– Patientsäkerheten är hotad. Det här är en väldigt allvarlig situation, säger Ingrid Roos.

Ska fungera nu

Ansvariga för sjukhusens datorsystem har under hela fredagseftermiddagen varit i krismöte.

Datorhaveriet ska dock vara löst sedan klockan 16, enligt Eva-May Cederholm, verksamhetschef för it-systemen inom Region Skåne.

– Det har varit långa svarstider och systemen har varit sega men nu ska allt vara i gång igen. Det är alltid allvarligt när systemen blir instabila under en så lång tid. Vi har fått kalla in flera experter men än så länge vet vi inte grundorsaken till haveriet.