Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför ville pappan mörda sina döttrar

Tekniker undersöker platsen där de två små flickorna knivhöggs av sin far. Foto: Kenneth Meyer

Två fyraåriga tvillingsystrar kämpar för sina liv efter att ha knivhuggits på ett sjukhus.

Gärningsmannen, som sedan försökte ta sitt eget liv, är flickornas pappa.

Han löpte amok när mamman ville lämna honom, skriver Ekstrabladet.

Skilsmässa är ett vanligt motiv när föräldrar dödar eller försöker döda sina barn

Juni, 2012, Tyskland: En pappa i delstaten Niedersachsen dödar sina fyra barn i åldrarna fem till tolv år. Sedan försöker han ta sitt eget liv. Pappan låg i skilsmässa med barnens mamma. Pappan skickade ett sms till henne där han skrev om sina mordplaner.

Juni, 2012, Finland: Tre barn, alla under sju år, hittas ihjälskjutna i sitt hem i finska Påmark. Även barnens pappa hittas skjuten. Polisen misstänker att han sköt barnen först innan han tog sitt eget liv.

Februari, 2011, Danmark: En 43-årig man dödar sina tre barn, 2, 8 och 10 år gamla i sitt hem i Birkerød. Sedan försöker han ta sitt liv. Mannen var skild sedan flera år.

Maj, 2010, Sverige: En man i 60-årsåldern skjuter sina två barn i 10-årsåldern utanför Falköping. Efter dådet skjuter han ihjäl sig själv.

April, 2009, Sverige: En bil frontalkrockar med en buss utanför Staffanstorp. En man och hans två små söner dör omedelbart. Efter olyckan hittar polisen ett avskedsbrev som pappan skrivit.

skilsmässa vanligt motiv

Polisen larmades om den fasansfulla tragedin på Ronald McDonald's-huset på Rigshospitalet i Köpenhamn av flickornas mamma vid halvtvåtiden i går eftermiddag.

Tvillingarnas pappa hade just fått veta att hans fru ville lämna honom och då brast det fullständigt för honom.

- Mamman ringde oss och sa att mannen hotade att döda sina barn, säger Lau Thygesen vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Men innan polisen hann fram till sjukhuset hann pappan, som är i 50-årsåldern, knivhugga sina två små döttrar. Båda skadades mycket svårt. De fördes till traumacentret på Rigshospitalet där de i natt vårdades för livshotande skador efter kniv­attacken.

Mamman är oskadd

Mamman, som är i 30-års­åldern, ska vara fysiskt oskadd.

När de första polispatrullerna kom fram till sjukhuset sparkade de in dörren till rummet där barnen knivhöggs.

Då kastade sig pappan ut genom fönstret på andra våningen och föll handlöst rakt ner i asfalten.

- Han hade också försökt begå självmord tidigare genom att hugga sig själv med kniven, berättar en talesman för Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Försökte ta sitt liv

Kraftigt blödande av glassplitter från rutan och från knivhuggen omhändertogs pappan av sjukvårdspersonal och polis. Han rullades in på bår till sjukhuset där han i går kväll opererades för de omfattande skär- och stickskadorna han ådrog sig vid självmordsförsöken.

Det dubbla mordförsöket på de två små tvillingsystrarna beskrivs av polisen som en fruktansvärd familjetragedi.

Enligt flera personer som står familjen nära har relationen mellan de vuxna utåt sett varit god och harmonisk. Pappan beskrivs som en kärleksfull man som sätter familjen främst och närmast avgudar sin fru.

Men dådet i går utlöstes sannolikt av att mamman ville ta ut skilsmässa. Beskedet ska hon ha lämnat på sjukhuset där de var eftersom en av flickorna enligt uppgift vårdas sedan en tid tillbaka för en allvarlig sjukdom.

- Hon (mamman) berättade för honom att hon ville skiljas och jag tror att han hade svårt att ta in det. Men det var ingen som kunde se det här komma, säger en person till Ekstrabladet.

Dådet väcker stor sorg bland familjens vänner. Ingen i omgivningen anade vad som skulle ske.

- Han var en konstig prick men jag kunde aldrig tro att han skulle kunna göra något sådant här, aldrig. De har alltid sett så glada och lyckliga ut, säger en annan.

Kritiskt men stabilt

De båda systrarnas tillstånd beskrevs först som mycket kritiskt, men sent i natt uppgav TT att läget var stabilt.

Pappans tillstånd är enligt polisen stabilt. I dag väntas han ställas inför ett så kallat grundlovsförhör misstänkt för mordförsök i två fall. Förhandlingarna hålls dock i hans frånvaro, han vårdas fortfarande på sjukhus där han övervakas av polis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!