Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vill mc-gängen lämna storstäderna

Bandidos lokal i Malmö.
Foto: Joachim Wall

Små byar och mindre samhällen har blivit ett favorittillhåll för flera kriminella mc-gäng.

Men det är ingen grön våg och plötslig längtan efter landet som driver dem från storstäderna - i stället är det en medveten strategi.

- Det kan bero på att det vill markera sina revir, säger Lars Öjelind på rikskriminalen.

Ofta försöker de kriminella mc-gängen etablera sig på mindre orter i närheten av större städer. Särskilt intressant för gängen är Sydsverige, sannolikt beroende på när­heten till kontinenten.

- Skåne är ju också traditionstyngt, det var ju där de första gängen dök upp, säger Lars Öjelind som jobbar med organiserad brottslighet på rikskriminalens underrättelsesektion.

Småorterna hägrar också för att gängen tror sig få lugn och ro utan massiv polis­bevakning.

Köptes ut

Ett sätt att hindra klubbarnas etablering är att till exempel köpa ut dem från lokalen de hyr. Så skedde i Norra Åsum 2011 när Kristianstad kommun köpte lokalen som Bandidos använde som klubbhus. Samma år köpte även Vellinge kommun Gessie byakrog för att därmed kunna slänga ut Outlaws.

Det finns i dag ingen samlad bild av hur många gängen är eller hur många medlemmar de har. Polisens nya policy är att i stället prata om medlemmarna som individer. Bland annat eftersom medlemmarna allt oftare väljer att gå mellan gängen.

- Den gamla bilden av en medlem med livslång lojalitet finns inte längre, i dag hoppar de utan svårigheter mellan olika klubbar, säger Öjelind.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!