Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vill Agna, 25, inte bo med en man

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Agna Bešlija, 25, vill inte hamna i en kvinnofälla. Det undviker hon genom att bo själv.
Foto: Privat

Den heteronormativa vägen med giftermål, barn och hus är inte en väg som Agna Bešlija, 25, vill gå. 

Hon har bestämt sig för att fortsätta dejta män, men att inte flytta ihop med någon – en åsikt som får vissa att höja på ögonbrynen. 

– Det kan få större konsekvenser än att jag behöver spendera pengar på rakhyvlar och nya mascaror, säger hon.  

Det är på senare år som Agna Bešlija, 25, från Växjö, börjat reflektera över maktstrukturer och könsroller.

– Då har jag kommit fram till att det kanske inte är så självklart för mig att bo ihop med en man. Även om man kanske är medveten om de traditionella könsrollerna som finns så är det lätt hänt att man inte märker att man hamnar i de rollerna innan det är för sent, säger hon. 

Agna Bešlija är politiskt aktiv i Socialdemokraterna och ordförande för S-kvinnor i Växjö. Hon har tidigare bott med män. Men hon menar att om hon gör det igen så finns det en risk för att hon kommer hamna i en sits hon kan komma att ångra. 

– Det kan få större konsekvenser än att jag behöver spendera pengar på rakhyvlar och nya mascaror. Det kan vara så att jag tar ut fler föräldrapenningdagar och fler sjukdagar och det påverkar ju min pension i framtiden. 

I Sverige är det kvinnor som står för flest sjukpenningdagar, enligt statistik från SCB. Kvinnorna står nämligen för 57 procent. 

Det är också så att medianinkomsten för män är drygt 60 000 kronor mer per år, jämfört med kvinnor, enligt SCB.

När det kommer till det obetalda arbetet är det också kvinnorna som står för den största delen med knappt 27 timmar per vecka jämför med männens dryga 21 timmar. 

”Inte alltid ett självklart val” 

– Jag skulle behöva vara hushållets projektledare och när vi får barn kommer jag ta ut en större del av föräldradagarna och vabba i större utsträckning. Jag kommer att vara den som packar matsäcken, fruktlådan och gympapåsen. Jag kommer vara den som städar, tvättar och organiserar kalas och semestrar. Det kommer i sin tur leda till att jag halkar efter i lön- och karriärutvecklingen och tar ut fler sjukpenningdagar. Jag är inte beredd på att offra allt det för att leva med en man, har Agna Bešlija tidigare sagt till Smålandsposten. 

Hon vill i stället att alla kvinnor ska leva precis som de själva vill. 

– Jag tror inte att det är någon man som kommer tvinga in en i strukturerna. Det är inte alltid ett så självklart val även om man är medveten om problemet. 

Hon vill också poängtera att en heterorelation inte är samma sak som ett ojämställt förhållande.

– Men kollar man på statistiken och oddsen så är de ju emot mig och de flesta kvinnorna just nu. Även om det finns politik och lagar som har förbättrat kvinnans möjligheter så kommer kulturella och sociala regler emellan, säger hon. 

"Alltid känsligt att som ung kvinna säga åsikter", säger Agna Bešlija.
Foto: Privat

I dag pluggar Agna Bešlija media- och entreprenörsskap och hoppas på en karriär inom PR-branschen. Karriären är en sådan sak som lätt kan komma i kläm om man sätter sig i den traditionella kvinnorollen och den risken är därför inte värd att ta, känner hon i dagsläget. 

– Jag är ambitiös och vill mycket – jag vill inte tvingas till att åsidosätta mina mål för att en man ska ha mål i framtiden. Någon behöver ofta offra sig för den andres karriär. Om mitt jobb inte innebär lika mycket ansvar krävs det att jag uppoffrar min yrkeskarriär till förmån för hans. 

Just nu trivs hon med sitt val att leva ensam – men utesluter inte att hon kan komma att ändra sig i framtiden. 

Det som dock behövs först och främst är ett kollektivt uppvaknande från män, menar hon. 

– Innan dess är det inte lockande att bo män. Kvinnor tjänar inte på tvåsamhet i dag.  

TV: SPP Pensions sparekonom: ”En risk att inte få in kvinnor i styrelsen”

Kartläggning: Så jämställda är styrelserummen