Orolig. Kiropraktor Kurt Richardsson i Lund är orolig för de skador som han ser unga mobilanvändare får. Foto: Lasse Svensson
Orolig. Kiropraktor Kurt Richardsson i Lund är orolig för de skador som han ser unga mobilanvändare får. Foto: Lasse Svensson

Därför varnar experten dig för läsplattorna

Publicerad

LUND. De syns överallt - barn och äldre försjunkna över sina smarta mobiler, läsplattor och bärbara datorer.

Det kan tyckas oskyldigt. Men kroppen tar skada och fler och fler känner av förslitningar redan i tidig ålder.

- Sedan några år har jag en markant ökning av patienter med sådana besvär. Det är hög tid att varna för konsekvenserna, säger kiropraktor Kurt Richardsson i Lund.

Han har varit verksam som kiropraktor med inriktning på nackproblem sedan mitten av 1980. Med sin placering mitt i centrala Lund har studenter varit vanliga i hans praktik.

- De sista sju, åtta åren har de blivit allt fler och jag har förstått att det beror på just användandet av den moderna tekniken i var mans hand, säger Kurt Richardsson.

Vad som varit särskilt tydligt är, enligt kiropraktorn, att de här besvären som tidigare förknippats med ökad ålder, numera drabbar barn och ungdomar.

Tydliga förändringar

Kurt Richardsson förklarar att han, och hans fru som också jobbar på kliniken, arbetar utifrån ett system där de låter röntga sina patienter. Han visar några bilder som är tagna av en ung mans nacke.

- Förändringen av nackens form syns tydligt. Och anledningen till deformationen är att personen haft huvudet böjt alldeles för mycket, säger han.

Han förklarar att nacken normalt har en svank mellan huvudet och ryggen. Den som ihärdigt ägnar sig åt att spela eller på annat sätt ägna sig åt sin Iphone eller iPad, med böjt huvud som är det vanliga, intar en ställning som gör nacken rak, vilket pressar diskarna fel.

- Det irriterar nerverna som finns där och leder till inflammation och förslitningar. Och framför allt till en smärta som sänker livskvaliteten, säger Kurt Richardsson.

Värk och yrsel

Han berättar om en ung patient som fick både värk, yrsel, domningar i armarna och koncentrationssvårigheter.

- Unga människor kan få problem för livet, bara för att de har fel kroppsställning när de använder sin mobil.

Han menar att det ligger i allas intresse att uppmärksamma och ändra den här utvecklingen. För det går, menar Kurt Richardsson. Först och främst genom att hålla mobilen eller läsplattan så att man inte böjer huvudet utan ser rakt fram.

- Och små enkla övningar gör också nytta om det nu är så att man ansträngt nacken för mycket.

- Hoppas att alla föräldrar och lärare och andra kring våra unga inser att det här är viktigt, säger Kurt Richardsson.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag