Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför varnar experten dig för läsplattorna

Orolig. Kiropraktor Kurt Richardsson i Lund är orolig för de skador som han ser unga mobilanvändare får.
Foto: Lasse Svensson

LUND. De syns överallt - barn och äldre försjunkna över sina smarta mobiler, läsplattor och bärbara datorer.

Det kan tyckas oskyldigt. Men kroppen tar skada och fler och fler känner av förslitningar redan i tidig ålder.

- Sedan några år har jag en markant ökning av patienter med sådana besvär. Det är hög tid att varna för konsekvenserna, säger kiropraktor Kurt Richardsson i Lund.

Så minskar du risker för förslitningsskador

  • Undvik att hålla mobilen i knät när du använder den. Håll den närmare ögonhöjd, och sätt armbågarna mot kroppen som stöd.
  • En övning för att stärka nacken: Tryck huvudet bakåt i sex sekunder, rulla därefter axlarna först framåt, sedan bakåt, lika länge.
  • Tillåt högst en timmes mobil- eller läsplattstid per dag.
  • Placera läsplattan på en ställning på ett bord.
  • Koppla ett tangentbord till läsplattan.

Han har varit verksam som kiropraktor med inriktning på nackproblem sedan mitten av 1980. Med sin placering mitt i centrala Lund har studenter varit vanliga i hans praktik.

- De sista sju, åtta åren har de blivit allt fler och jag har förstått att det beror på just användandet av den moderna tekniken i var mans hand, säger Kurt Richardsson.

Vad som varit särskilt tydligt är, enligt kiropraktorn, att de här besvären som tidigare förknippats med ökad ålder, numera drabbar barn och ungdomar.

Tydliga förändringar

Kurt Richardsson förklarar att han, och hans fru som också jobbar på kliniken, arbetar utifrån ett system där de låter röntga sina patienter. Han visar några bilder som är tagna av en ung mans nacke.

- Förändringen av nackens form syns tydligt. Och anledningen till deformationen är att personen haft huvudet böjt alldeles för mycket, säger han.

Han förklarar att nacken normalt har en svank mellan huvudet och ryggen. Den som ihärdigt ägnar sig åt att spela eller på annat sätt ägna sig åt sin Iphone eller iPad, med böjt huvud som är det vanliga, intar en ställning som gör nacken rak, vilket pressar diskarna fel.

- Det irriterar nerverna som finns där och leder till inflammation och förslitningar. Och framför allt till en smärta som sänker livskvaliteten, säger Kurt Richardsson.

Värk och yrsel

Han berättar om en ung patient som fick både värk, yrsel, domningar i armarna och koncentrationssvårigheter.

- Unga människor kan få problem för livet, bara för att de har fel kroppsställning när de använder sin mobil.

Han menar att det ligger i allas intresse att uppmärksamma och ändra den här utvecklingen. För det går, menar Kurt Richardsson. Först och främst genom att hålla mobilen eller läsplattan så att man inte böjer huvudet utan ser rakt fram.

- Och små enkla övningar gör också nytta om det nu är så att man ansträngt nacken för mycket.

- Hoppas att alla föräldrar och lärare och andra kring våra unga inser att det här är viktigt, säger Kurt Richardsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!