Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vaccinerar Danmark snabbast – svenska svaret

Så olika är coronastatistiken för Sverige och Danmark
Jytte Margrethe Frederiksen, 83, var en av de första danskarna att få coronavaccinet. Hon hade fin publik, statsminister Mette Frederiksen var med på länk.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Sophie Hæstorp Andersen, ordförande för Region Hovedstaden, gläds åt att flera stora vaccinationscenter kunde öppnas under onsdagen.
Foto: Jens Astrup

Danmark har rivstartat covidvaccineringen – och är det land i EU som vaccinerat flest personer per 100 invånare. 

Sverige håller inte samma takt. 

– Med vartenda nålstick vi delar ut och med varenda person som får vaccinet så tar vi ett steg närmare att utrota det här viruset, säger Sophie Hæstorp Andersen, ordförande för Region Hovestaden i Storköpenhamn.

Vaccinet har börjat rullas ut inom EU. Men hur många som har vaccinerats i de olika länderna skiljer sig åt. 

I Sverige har 80 000 personer fått sin första vaccinationsspruta, det motsvarar 0,8 av 100 svenskar. Länder som Tyskland (0,8) och Spanien (1,0) ligger på ungefär samma nivå. Men det finns ett land som sticker ut och det är Danmark. 

Med 117 104 doser har 2,01 av 100 danskar nu vaccinerats. Det är klart bäst i EU. 

Nästan som en symbol för Danmarks framfart öppnades det under onsdagen tre stora vaccinationscenter i Köpenhamn och ett i Rönne. Där ska medborgare över 65 år som har hemtjänst eller är i riskgruppen kunna få sin spruta. I Köpenhamnsområdet är man nu klara med vaccineringen på äldreboende. 

– Det är en glädjens dag, säger Sophie Hæstorp Andersen ordförande för Region Hovedstaden till DR

– Vi har sett fram emot att kunna öppna våra vaccinationscenter, nu är vi redo att öka takten rejält när vi vår ännu mer vaccin till Danmark. 

Under onsdagen öppnade flera vaccinationscenter i Danmark. Här väntar folk i Øksnehallen, som normalt är ett utställningsområde.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lasse Spangenberg vaccineras.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix
När det finns tillräckligt med vaccin hoppas man kunna vaccinera 100 000 danskar om dagen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Rejäl inbromsning väntar

Men det finns mörka moln på himlen även i Danmark. I måndags var det bara 625 danskar som fick vaccinationssprutan. Under mitten av förra veckan var det 20 000 danskar som vaccinerades dagligen. En rejäl inbromsning som beror på att vaccinationsdoserna tagit slut. 

I väntan på nya leveranser vaccineras bara de äldsta och svagaste. De som väljs ut att vaccineras får ett mejl och efter det kan de boka en tid som passar. 

– Med vartenda nålstick vi delar ut och med varenda person som får vaccinet så tar vi ett steg närmare att utrota det här viruset, säger Sophie Hæstorp Andersen.

I februari hoppas danska myndigheter kunna vaccinera 100 000 människor om dagen, uppger myndigheten Sundhedsstyrelsens högste chef Søren Brostrøm för tidningen Berlingske.

– Det är vad vi arbetar mot, säger han, och understryker att man ännu inte nått dit i nuläget.

– Men vi rör oss i den riktningen, i takt med att vi får nya vacciner levererade och fler blir godkända.

”Dumt att tacka nej”

Under onsdagen förväntades 600 personer att få sin dos på vaccinationscentret i Øksnehallen, ett utställningsområde i Vesterbro-distriktet. En av dessa var 86-åriga Ib Kofoed Hansen som pratade med DR innan han gick in. 

– Det vore ju dumt att tacka nej nu när man blir erbjuden. Det ger en viss form av säkerhet, i alla fall så gott det går i de här tiderna. Man måste ju skydda sig själv, säger han. 

I Sverige finns det ännu inga vaccinationscenter. Flera regioner har gjort uppror mot Folkhälsomyndighetens tidsplan och tidigarelagt vaccinering av vårdpersonal. Dessutom förekommer uppgifter om missförstånd mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna om hur vaccinet ska användas. 

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, tror att Sverige snart är ikapp Danmark när det gäller vaccinationstakt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svaret: ”Vi kommer i kapp”

Men Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, är optimistisk.

– Vi kommer i kapp, säger hon och fortsätter:

– Om jag uppfattat det rätt så har Danmark använt alla doser direkt medan många svenska regioner har valt att spara dos två för att det varit osäkra besked om leveranser och man vill säkra två doser. Men nu har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att man inte behöver spara så det kommer nog synas här nästa vecka. 

Har ni någon löpande kontakt med danska myndigheter?

– Vi har inte det i Skåne, just nu. Vi har fullt upp med att få i gång vår egen vaccinering.

4 av 10 nobbar vaccinet

Maria Landgren berättade på en pressträff på onsdagen att 60 av de 250 särskilda boendena i Skåne vaccinerades under förra veckan och att alla ska ha fått första dosen nästa veckan. 

På pressträffen sa du också att 60-65 procent av personalen på särskilda boende har tagit vaccinet – är inte det en låg siffra? 

– Vi tycker att den är hög. Man kan jämföra med influensavaccin som ligger på 30 porcent eller svininfluensavaccineringen som vi tyckte blev lyckosam på 69 procent. 

– Många vill ha mer tid helt enkelt så det är också möjligt att de kommer tillbaka om någon vecka. 

Just nu har Region Skåne upphandling om vem som ska vaccinera den stora allmänheten. Att det blir externa vaccinatörer står därmed klart men hur det kommer gå till i praktiken återstår att se. 

– Vi har i upphandlingen krav på god täckning. Det kommer bli tillräckligt många och nära platser. 

Upphandlingen går ut på måndag. 

Kampen mot corona i siffror

UTFÖRDA CORONATESTER

Sverige: 4 785 827

Danmark: 11 416 152


VÅRDAS PÅ SJUKHUS FÖR COVID-19

Sverige: 2 817 (27,61 per 100 000 invånare)

Danmark: 920 (15,86 per 100 000 invånare)


DÖDSFALL

Sverige: 9 433 (92,48 per 100 000 invånare)

Danmark: 1 597 (27,53 per 100 000 invånare)


VACCINERADE

Sverige: 80 000 (0,78 per 100 invånare)

Danmark: 107 542 (1,99 per 100 invånare)


Siffror gäller 12 januari 2021

TV: Hälften av vården i Skåne går till covid-patienter

Region Skåne: ”Mer än hälften av vårdplatserna går till covid-19”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!