Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför stoppas den skånska sillen i sommar

Mmm, så här kan en sillamacka se ut men till följd av Foto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSEN

Sillamacka och silltallrik – självklara delikatesser för sommarens besökare i Simrishamn. 

Men i sommar blir det ingen färsk sill från traktens fiskare, då allt sillfiske i Östersjön stoppas under fyra månader, enligt SVT Nyheter Skåne.

Beslutet, som är fattat av EU:s fiskeministrar, syftar till att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden, skriver TT.

Beslutet om stopp för sillfisket har kritiserats på många håll – dels eftersom det stoppade fisket inte äger rum i torskens lekområde, dels för att sillfisket ger många arbetstillfällen under sommaren.

– Det är ett stort, stort avbräck för företaget som kommer att kosta oss mycket pengar och kanske anställningar, så vi är ledsna och överraskade, säger Tom Ekström, vd på Skillinge Fisk-Impex till SVT.

Nyfångad sill

För honom är sillnäringen viktig. Hans företag säljer nyfångad fisk till ett stort antal restauranger i området. 

Sillmackan och silltallriken är en av södra Skånes viktgaste signaler för turister.

– De vallfärdar hit för den sakens skull, säger Tom Ekström.

Madeleine Lundin, utvecklingschef på Marint Centrum i Simrishamn, är i sak positivt inställd till politikernas försök att rädda den utsatta torsken.

– Vi välkomnar alla försöka att skydda torsken, men det här kommer tyvärr bli helt verkningslöst, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Konsekvenserna av sillfiskeförbjudet väntas bli stora.

– Det är ett stort stort avbräck för företaget som kommer att kosta oss mycket pengar och kanske anställningar så vi är ledsna och överraskade, säger Tom Ekström till SVT.

Landsbygdsministern är besviken

Den svenska linjen var att ett stopp för sillfisket inte var nödvändigt men landsbygdsminister Jennie Nilsson fick inget gehör i EU-förhandlingarna.

– Vi hade velat ha ett undantag, säger hon och medger att hon är besviken.

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har inga förhoppningar om att beslutet går att riva upp. I stället hoppas hon kunna få till en ändring inför nästa års förhandlingar i stället.

– Bedömningen är att det inte görs undantag efter att förhandlingen är gjord, säger Jennie Nilsson till SVT Nyheter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!