Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför stoppar SVT årets studentsångare

Så här kan de se ut när Lunds studentsångare hälsar våren välkommen. Vanligtvis kan man se och höra det i SVT. Men inte i år. SVT vill inte sända.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Studentsångarna i Lund kommer inte att ses och höras i tv på första maj i år.

Anledningen är att SVT ställer in evenemanget.

– Vi tycker förstås att detta är väldigt tråkigt, säger körens dirigent Andreas Lönnqvist.

Som traditionen bjuder brukar våren hälsas välkommen av Lunds studentsångare i en konsert från Lundagård på första maj. Evenemanget brukar sändas i SVT och locka en stor tittarskara. De senaste två åren har det sänts i SVT men tidigare år har även TV4 sänt körkonserten.

Men i år bryts traditionen och hundratusentals tittare blir blåsta på studentsångarnas stämmor när SVT väljer att skippa sändningen.

– Vi värnar om traditioner och vill att det ska kännas i SVT när det är högtider. Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runtom i landet, säger Eva Beckman från SVT till nyhetsbyrån TT.


LÄS MER: SVT stoppar svenska kultserien "Bert" 


”Älskad tradition”

Beslutet kom oväntat för studentsångarna.

– Vi kan inte lägga oss i SVT:s prioriteringar och beslut. Men många runtom i landet kommer inte att tycka det här är så bra. Det är älskad tradition som har sänts både i radio och i tv många år, säger Andreas Lönnqvist.

Förra årets tittarsiffror var omkring 400 000. TV4 är tillfrågade om att sända, enligt Lönnqvist, men har inte återkommit med besked i frågan.

Men studentsångarna tystnar inte för att tv inte vill sända konserten. Precis som vanligt kommer sången att ljuda över Lundagård, men bara för de tusentals som är där på plats.

– Lunds Studentsångare kommer naturligtvis ändå att sjunga alla de älskade vårsångerna som vanligt vid Magnolian på Universitetsplatsen i Lund den 1 Maj, säger ordföranden Tomas Hagström.

Han hoppas att SVT ändrar sig och vill sända körkonserten som vanligt. Eva Beckman säger till TT att hon inte utesluter att evenemanget kan återkomma något annat år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!