Flera vargar avlivades på Skånes djurpark på lördagen. "Förståeligt, men tråkigt", säger Jonas Wahlström, vice ordförande för Svenska djurparksföreningen.
Flera vargar avlivades på Skånes djurpark på lördagen. "Förståeligt, men tråkigt", säger Jonas Wahlström, vice ordförande för Svenska djurparksföreningen.

Därför sköts vargarna

Publicerad
Uppdaterad
Personalen på Skånes djurpark fattade beslutet att skjuta de förrymda vargarna i stället för att försöka fånga in dem eller använda bedövningsvapen. Förståeligt, men tråkigt, säger Jonas Wahlström vice ordförande för Svenska djurparksföreningen.
- Vargen är inte farlig för människan, säger han.
Vargarna hade hunnit sprida sig över djurparksområdet. Det fanns besökare i parken. Att skjuta med bedövningsvapen var troligtvis inget alternativ. Personalen sköt skarpt.
- Att använda narkosvapen är knepigt. Man måste skjuta från mycket nära håll och om det nu var flera vargar ute ut hägnet så blir det problem. Särskilt som man kanske bara har ett sådant vapen, säger Jonas Wahlström vice ordförande för Svenska djurparksföreningen.

"Säkert skapat panik"

Han har själv inte varit i kontakt med de ansvariga på Skånes djurpark, men han förmodar att risken för att vargarna skulle ta sig ut i naturen, var den avgörande orsaken till beslutet om att vargarna skulle skjutas.
- Många tror att vargarna är farliga för människor. Men det är inte sant. Däremot hade de säkert skapat panik bland Skåningarna om de tagit sig ut från djurparksområdet, säger Jonas Wahlström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag