Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför skaffar sig mc-gängen nya tillhåll

De kriminella Mc-gängen etablerar sig på nya platser i Sydsverige
Foto: GETTY IMAGES
Hells Angels är största mc-klubben i Sydsverige.
Foto: Jan Emanuelsson / TOPNEWS.SE
Här är Bandidos lokaler i Helsingborg.
Foto: Christer Wahlgren / CHRISTER WAHLGREN / KVP

De kriminella Mc-gängen etablerar sig på nya platser i Sydsverige.

I flera fall handlar det om orter långt ut på landsbygden.

Orsaken tror polisen är att det är lättare att gömma vapen och narkotika där. 

Inom EU har man stämplat mc-klubbarna som kriminella organisationer.

I Sydsverige finns just nu tolv mc-klubbar på nio olika platser. Störst är Hells Angels med stödklubben Red Devils.

Helt nyligen skedde en ny etablering i en fastighet på ett avsides beläget industriområde i Hässleholm.

Händelsen ledde till att kommunledningen kallade till sig polisen för att få information om ärendet.

– Vi följer händelseutvecklingen på nära håll, säger Anders Nählstedt, säkerhetschef i Hässleholms kommun till Kvällsposten.

Hells Angels etablering av en fullvärdig avdelning i Hässleholm tros vara följden av att en annan klubb, La Familia, sedan tidigare finns etablerad i kommunen.

I det ärendet har kommunen redan agerat sedan man fått kännedom om att medlemmar i klubben övernattar i lokalen.

– Eftersom den bara är godkänd som industrilokal måste det upphöra, säger Anders Nählstedt.

Kan inte köra bort folk

Enligt honom har inga kommuninvånare hört av sig med oroliga frågor med anledning av att klubbarna etablerat sig i kommunen.

– Vi kan ju inte heller köra bort folk hur som helst. Alla har rätt att köpa hus så länge man bara följer reglerna.

Från polisens sida finns dock en oro att mc-klubbbarnas utflyttning på landsbygden försvårar kontrollen av klubbarna.

Man tror att det blir lättare att gömma både vapen och narkotika där.

Patrik Andersson, kommissarie vid polisens underrättelsesektion i region Syd, säger dock att polisen försöker ha så god kontroll som möjligt på vad som sker inom mc-klubbarna.

Enligt honom är antalet personer som ingår i klubbarna ungefär konstant. Det handlar om ett hundratal personer i polisområde region Syd.

Hells Angels är största mc-klubben i Sydsverige.
Foto: Jan Emanuelsson / TOPNEWS.SE

Men klubbarna uppstår och försvinner med ojämna mellanrum. I flera fall har polisen dock konstaterat att personerna flyttar från ena klubben till den andra. 

Just nu finns tolv aktiva klubbar på nio orter i region Syd, enligt polisens kartläggning.

Störst är Hells Angels med fullvärdiga klubbar i Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Därtill kommer stödklubbar i både Trelleborg och Ronneby.

Enligt Hells Angels egen hemsida finns organisationen med fullvärdiga avdelningar på 14 platser i Sverige just nu. 

"De får göra skitjobbet"

Den konkurrerande organisationen finns på samma sätt etablerad på sammanlagt åtta platser i Sverige. I Ljungby är det dock ett så kallat prospect chapter, det vill säga en inte fullt upptagen klubb.

Medlemmarna i klubbarna har olika bakgrund. Många har dömts för brott, men långt ifrån alla. 

I några fall är medlemmarna småbarnsföräldrar med vanliga jobb, ofta inom hantverksbranschen. 

De mest brottsbelastade är så kallade hang around och prospect-medlemmarna.

– Det är dom som får göra skitjobben åt de andra, säger Patrik Andersson.

Genom ett samarbete mellan polisen, skatteverket, försäkringskassan, kronofogden och tullen försöker myndigheterna tillsammans störa de enskilda medlemmarna så mycket som möjligt så att de till sist tröttnar på att vara med i klubbarna.

– För en del tar familjelivet helt naturligt över också. Man flyter bort från klubben, säger Patrik Andersson.

Den som vill lämna måste ha de andra medlemmarnas tillåtelse. Skulderna ska vara reglerade och alla märken och symboler måste lämnas tillbaka. Ofta gäller det motorcykeln också.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Här finns mc-klubbarna

Hells Angels

Malmö

Hells Angels etablerades i Sverige när den före detta raggarklubben Dirty Dräggels 27 februari 1993 utsågs till officiell Hells Angels-klubb. Verksamheten finns i dag i Åkarp utanför Malmö och har i dag 10-15 fullvärdiga medlemmar.


Helsingborg

Andra avdelningen som öppnade i Sverige var i Helsingborg och det skedde 1996. I många år fanns klubben stationerad i ett fortliknande bostadshus i Hasslarp utanför Helsingborg. Numera finns klubben i en gammal industribyggnad i hamnområdet i Helsingborg.


Hässleholm

Etableringen i en lokal på ett industriområde utanför Hässleholm är Sydsveriges tredje Hells Angels-avdelning och är nu i uppstartsfasen. Flertalet av medlemmarna kommer från Helsingborg, där antalet medlemmar blev för många. Inom polisen följer man noga händelseutvecklingen.


Trelleborg

Red Devils är en supporterklubb till Hells Angels och har funnits i Sverige sedan 2001. I Trelleborg finns enligt polisen ett tiotal medlemmar. Avdelningen i Trelleborg har enligt polisen funnits i över 15 år och medlemmarna är enligt en tidigare uppgift samtliga män mellan 27-50 år.


Ronneby

I april 2009 listade Red Devils MC åtta avdelningar i Sverige. Efter det har avdelningen i Tving utanför Ronneby tillkommit. Gruppen har en egen lokal med tiotalet medlemmar.Bandidos

Helsingborg

Sveriges första Bandidosklubb etablerades i Helsingborg i januari 1995. Michael Joe Ljunggren blev Bandidosklubbens första president, men mördades på E4:n utanför Ljungby i ett bakhåll i juli 1995. Mordet har aldrig lösts av polisen.

I dag håller klubbens medlemmar till i en fastighet i den södra delen av Helsingborg. För några år sedan besköts klubben med ett stort antal skott, utan att någon kom till skada.


Malmö South City

Startade i september 2011 som proscept och togs efter ett år upp som fullvärdiga Bandidos-klubb. Klubbhuset fanns i Bunkeflostrand söder om Malmö. Enligt polisen är dock verksamheten sedan i höstas nedlagd och flera av medlemmarna ska ha sökt sig till avdelningen i Helsingborg.


Cobra MC, Sjöbo

I början av 2016 tog den lokala mc-klubben Street riders i Sjöbo steget in i Bandidos-organisationen och välkomnades som en Cobra-avdelning , en av Bandidos undergrupper. Mc-klubben har egna lokaler i Sjöbo.


Ljungby Prospect Chapter

Sent sommaren 2013 togs de första stegen till det som i dag är Bandidos Mc Prospect Chapter Ljungby. Klubben godkändes enligt egna uppgifter som proscepts så sent som i april i år. Medlemmarna hade tidigare bland annat startat upp Cobra Mc Sweden.


Halmstad

Bandidos har de senaste åren funnits på flera olika platser i Halmstad. För ett år sedan tömde de lokalen på Stålverksgatan och satte skyltarna på en fastighet på ett hus i Skedala. Hur situationen är nu bedöms oklart. Klubben själv anger att man finns kvar i kommunen, men anger ingen adress.


Saturdarah

Den holländska mc-klubben finns kvar i Malmö. För ett par år sedan dömdes dock 6-7 medlemmar till långa fängelsestraff efter att ha hanterat stora mängder kokain. De kvarvarande medlemmarna håller enligt polisen en låg profil.


La Familia

Finns etablerade sedan ett par år i en industrilokal i Finja utanför Hässleholm. Medlemmarna bor alla i norra Skåne. Att konkurrenten Hells Angels nyligen etablerade sig i Hässleholm kan troligen ses som ett svar på La Familias verksamhet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!