Därför sågar de Bert Karlssons asylboende

På måndag flyttar tvåhundra flyktingar in på det anrika hotellet och danspalatset Hanöhus i Hällevik.
Foto: Yngve Andersson
Men både invånare och kommunalpolitiker är skeptiska och vill behålla anläggningen som den en gång var."Folk har inget att vara rädda för", lovar nöjesprofilen och entreprenören Bert Karlsson. "Vi ska bjuda in alla på mat och kaffe och berätta om verksamheten."
Foto: Robin Aron

På måndag flyttar tvåhundra flyktingar in på det anrika hotellet och danspalatset Hanöhus i Hällevik.

Men både invånare och kommunalpolitiker är skeptiska och vill behålla anläggningen som den en gång var.

- Folk har inget att vara rädda för, lovar nöjesprofilen och entreprenören Bert Karlsson. Vi ska bjuda in alla på mat och kaffe och berätta om verksamheten.

Hanöhus var i långa tider en blomstrande konferens och nöjesanläggning längst ut på Listerlandet i Blekinge. Men på senare år har det varit svårt att locka publik och lokalerna har stått tomma en tid.

På måndag flyttar tvåhundra flyktingar in i den forna konferensanläggningen. Fastighetsägaren har skrivit ett hyrköpsavtal med Bert Karlsson och de senaste dagarna har grannar sett hur sängar och madrasser burits in i rasande fart i lokalerna.

Samtidigt ifrågasätter många förändringen.

- Jag har inget emot flyktingar, men om jag hade fått välja hade jag behållit det som ett turistmål. Vi är ett besöksmål och anläggningen ligger bara några meter från vattnet, säger det moderata oppositionsrådet Jeppe Johnsson.

Kände inte till planerna

Inom kommunen kände man inte till något om den planerade flyktinganläggningen förrän i onsdags kväll. Så sent som den 27 maj hade Sölvesborgs kommun ett möte med Migrationsverket och då framkom enligt politikerna inte ett ord om den förestående anläggningen.

Ordföranden i Hälleviks hembygdsförening Jan Inge Andersson säger till BLT/Sydöstran att många av invånarna i Hällevik känner sig förda bakom ljuset. All information har hittills kommit från vänner och sociala media.

Bert Karlsson själv har ingen förståelse för kritiken. Avtalet med fastighetsägaren undertecknades i slutet av förra året och överenskommelsen med Migrationsverket skedde senare.

- Det här ska bli en mönsteranläggning där flyktingarna får både godis och gratis sjukvård. Ingen ska få  något att klaga på. Jag förstår inte varför Hälleviksborna är så oroliga.

Åttonde flyktingförläggningen

Hanöhus blir den åttonde flyktingförläggningen Bert Karlsson öppnar. Han siktar på sammanlagt 20 innan han är färdig. Mirgrationsverket betalar cirka 300 kronor per dygn för varje flykting.

- Nästa som står på tur för vår del blir i Mörbylånga på Öland och i Simrishamn, säger Bert Karlsson.

Han menar samtidigt att många av landets kommuner uppvisar en avvisande attityd mot flyktingmottagande.

- Den ligger mer i linje med vad Sverigedemokraterna tycker och går på tvärs mot vad riksdagspolitikerna pratar om.

Men hade det inte varit bättre om Hanöhus fått behålla sin ursprungliga prägel?

- Den tiden är tyvärr förbi. Jag tycker också att anläggningen är fantastisk och har själv varit där och delat ut guldskivor till Lasse Stefanz en gång i tiden. Men numera står massor med lokaler tomma i landsorten efter att konferenserna flyttat till storstäderna. Jag har fått erbjudande om att hyra 40 olika anläggningar, så illa är det i Sverige just nu.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!