De två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans filmDe två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
De två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Fallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans filmFallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Fallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet. Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats. Foto: Christian ÖrnbergPojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats. Foto: Christian Örnberg
Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats. Foto: Christian Örnberg
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel". Foto: Theresia BråkenhielmElisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel". Foto: Theresia Bråkenhielm
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel". Foto: Theresia Bråkenhielm

Därför rymde pojkarna som omhändertogs

Publicerad

De två pojkarna letade efter sin storebror när de blev brutalt omhändertagna på Malmö central.

Saknaden efter brodern var skälet till rymningen enligt uppgift.

– Jag vet att det finns en koppling, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

I fredags blev de två pojkarna som ska vara nio och tolv år omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central. Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de placerats nyligen.

Men pojkarna rymde på fredagen.

De ville enligt uppgift återförenas med sin storebror.

Vid ankomsten till Sverige hade de tre halvbröderna omhändertagits av de sociala myndigheterna.

Den äldste brodern bedömdes vara i myndig ålder. De två yngsta placerades i stället på ett boende för yngre barn.

Malmöpolisen bekräftar

Malmöpolisen bekräftar att man undersöker uppgifterna.

– Jag vet att det finns en koppling någonstans om det är en släkting eller bror vet jag inte. Men den finns här i Malmö tydligen. Jag håller faktiskt på och kollar det för tillfället, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Uppgifterna har lämnats av hans kolleger.

– Jag vet att det fanns en anledning att de var i Malmö när det hände med väktarna.

Informationen jag har är att det rör sig om en äldre bror.

– Det är mycket möjligt. Jag undersöker det precis.

Vet du varför syskon skiljs åt när de kommer till Sverige?

– Nej, det vet jag inte alls.

Kan det här ha drivit dem till att rymma?

– Det vet jag inte. Jag har ställt mig frågan från första gången vilken anledningen är att de varit i Malmö från första början.

Polisen ber om ursäkt

Han berättar också att polisen i Malmö i onsdags gick ut med ett allanrop i Malmö för att hitta de två pojkarna.

– Vi vill så klart hitta de två pojkarna så att de inte far illa på något vis. Anropet har gått ut till alla patruller i hela Skåne.

Varför gjordes inte detta i måndags när de försvann?

– Det vet jag inte.

Han beklagar också flera av Malmöpolisens uttalanden om pojkarna.

– När de gäller uttalanden är det beklagligt. Å polisens vägnar ber jag om ursäkt för att en del medarbetare uttalar sig olämpligt. Vi har upptagit till deras chefer att hålla samtal om detta, säger Stefan Sintéus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag