Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför rör sig vargen till helt nya områden

Allt fler vargar rör sig söderut. Bilden är tagen på Kolmårdens djurpark. Foto: Roger Vikström

Sedan 1980-talet har den svenska vargstammen varit på stadig uppgång.

Fyllda revir i Mellansverige tvingar vargen att söka sig till nya områden – bland annat till Sydsverige och Kronoberg.

– Det som vi sett och som är ganska ovanligt är att det har funnits en varg just kring Skillingaryd. Den kan ha varit i det området i 1,5 år, säger Henrick Blank, chef på länsstyrelsens landenhet, till Värnamo Nyheter.

Den svenska vargstammen ökar stadigt.

Men i takt med att det blir allt fler vargar i Mellansverige, där vargfamiljerna finns och föryngringar sig, fylls reviren och vargar måste flytta på. Vissa vargar söker sig norrut, andra söderut.

I Gnosjöregionen – Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo – har rapporterna om varg blivit allt fler de senaste åren. År 2013 kom 62 webbanmälda rovobservationer i Kronoberg, av dessa var hela 33 från Gnosjöregionen.

En väntad utveckling, enligt Henrick Blank.

– Vargen ökar nationellt. I Mellansverige sker det en förtätning, reviren fylls upp och de måste söka nya, säger han till Värnamo Nyheter.

Vargen Kynna

Samtidigt vill han poängtera att det än så länge bara handlar vandringsvargar och inga bofasta rovdjur. Hittills finns dessutom bara en känd observation av en hona – den så kallade Kynnavargen.

Under ett par månaders tid hann Kynna riva och döda uppemot 25 får i sitt revir mellan Ljungby, Markaryd och Älmhult. Men efter en intensiv jakt, med över 300 inblandade jägare, kunde vargen till sist fällas i november 2011.

Fallet är än så länge unikt.

Men enligt Henrick Blank finns det ändå ett lite anmärkningsvärt exempel i nutid: Sedan ett och ett halvt år tillbaka har en och samma varg rört sig i trakterna kring småländska Skillingaryd. DNA-spår har visat att det är samma varg, men om det handlar om en varg som gång på gång återvänt eller faktiskt rört sig i området hela tiden, är oklart.

Rovdjuren har ökat

Henrick Blank säger också att länsstyrelsen sett en generell ökning av rovdjur i länet under de senaste åren. Tydligast är ökningen av varg, men även lodjuren tycks ha ökat i antal.

Och trots att Kronoberg får allt mer frekventa besök av varg anser Henrick Blank att risken för angrepp är "tämligen liten". Möjligen skulle Skillingarydstrakten sticka ut något.

– Det rör sig trots allt om enstaka angrepp, säger han till Värnamo Nyheter.