Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför nobbar drottningen Victoria och Daniels besök

Har du koll på kungligheterna?
När kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer till Danmark för ett flera dagar långt besök kommer drottning Margrethe inte att vara där. Hon är inte ens i landet.
Foto: Expressen/KVP

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel nu kommer till Köpenhamn för ett officiellt besök får de klara sig utan drottning Margrethe.

Under hela det tre dagar långa besöket kommer hon att hålla sig borta.

– Det ger Mary och Frederik en möjligt att träda fram och ta plats, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen till tidningen BT.

Under måndagen inleds besöket i Danmark av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. På schemat står bland annat besök i FN-byn och flera intressanta möten med näringslivets toppar. 

Besöket har flera dimensioner. På ett plan handlar det naturligtvis om att skapa och upprätthålla diplomatiska relationer mellan de båda länderna. 

Frederik och Victoria i samma situation

På en mer personlig nivå: ett gott återseende mellan kronprinsparen som har en omvittnat nära relation. Victoria och Frederik befinner sig i en liknande situation, de ska båda ta över kronan efter sina föräldrar.

Det svenska kronprinsesseparet får klara sig utan drottning Margrethes närvaro när de besöker Danmark eftersom hon lämnat landet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men statsbesöket är också ett återgäldande av tjänster. 2017 besökte Frederik och Mary Sverige, på schemat den gången stod bland annat besök på danska företag som etablerat sig i Sverige. 

Under det besöket var kung Carl Gustaf XVI och drottning Silvia närvarande, men när kronprinsesseparet nu kommer till Köpenhamn kommer drottning Margrethe inte att vara på plats, vare sig för att ta emot dem eller umgås med dem under besöket.

Margrethe lämnar landet till Frederik

Enligt den officiella kalendern på det danska kungahusets hemsida är kronprins Frederik den som regerar från 12 september fram till torsdag.

Drottningen är enligt BT inte ens i landet under Victorias och Daniels besök. Exakt var hon befinner sig är oklart, kungahuset anger frånvaron som ”en privat angelägenhet” och vill inte närmare berätta vart hon har tagit vägen.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary är snart redo att ta över tronen efter drottning Margrethe, enligt danska kungahusexperter. Att de helt själva får hålla i besöket av de svenska kungligheterna ses som ett steg i förberedelserna.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Att drottning Margrethe nobbar det svenska besöket överraskar Sebastian Olden– Jørgensen.

– Det kan säkert vara så att drottningen har planerat en privat semester och att det slumpade sig så att det var då svenskarna skulle komma. Men med det sagt kan man ju alltid disponera sin tid annorlunda, säger han till BT.

Han konstaterar att nu får Frederik och Mary chansen att ta plats ytterligare och att de kan se det som ett steg i utbildningen till att bli regentpar.

– Detta visar ju att han sakta men säkert kommer närmare den dagen, det är som ett successivt övertag av verksamheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!