Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan Trump och Putin komma till Malmö

Dagens toppnyheter – utrikes
Vladimir Putin är en av toppledarna som Löfven hoppas kunna locka till Malmö och Förintelsekonferensen i höst.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president, Donald Trump, har bjudits in till Malmö av Stefan Löfven. Foto: MATT BARON/SHUTTERSTOCK / MATT BARON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Världens mäktigaste män på Malmös gator i höst? Om Stefan Löfven får som han vill kan både Vladimir Putin och Donald Trump möjligtvis skymtas i staden.

De båda världsledarna har bjudits in till den stora Förintelsekonferensen i oktober, skriver Sydsvenskan.

Syftet med inbjudan, som statsminister Stefan Löfven (S) själv har signerat är förstås att Trumps och Putins närvaro ska skänka nödvändig tyngd åt Förintelsekonferensen.

– Det viktiga för oss är att Malmöforumet leder till att länderna åtar sig konkreta åtaganden mot antisemitism. Naturligtvis hjälper det om de högsta ledarna kommer. Det är därför vi har bjudit dem, säger Karin Wallensteen, statssekreterare hos Löfven och ansvarig för konferensen till Sydsvenskan.

Regeringar och toppchefer till Malmö

Förintelsekonferensen som regeringen arrangerar hålls 26-27 oktober i Malmö. Utöver mäktiga ledare från 49 nationer har även toppnamn från EU och FN bjudits in att närvara, skriver Sydsvenskan. Dessutom har toppchefer från Facebook och Google bjudits in.

Förberedelserna inför det stora arrangemanget har redan börjat. En stor mängd hotellrum har bokats upp. Polisen och Säpo är i gång med sina taktiska förberedelser också. Konferensen kommer att märkas av på flera plan, inte minst eftersom stora delar av staden kommer att spärras av.

Stefan Löfven tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: TOMAS LEPRINCE

Att Förintelsekonferensen placeras i Malmö är ingen slump. Här har antisemitismen tydligt märkts av. Judar har upprepade gånger vittnat om trakasserier, ofta från människor med ursprung i Mellanöstern. Flera judar har berättat om rädslan för att bära judiska symboler.

Antisemitism i Malmö

Kvällsposten har också tidigare kunnat berätta om antisemitism inom SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund. I samband med första maj-tåget förra året genom Malmö skanderade SSU ”krossa sionismen”, vilket förbundet fick hård kritik för.

Den uttalade målsättningen med Förintelsekonferensen är att varje delegation ska återvända till sina hemländer med en lista på åtgärder som ska genomföras för att motverka antisemitism. 

Det är ännu oklart vilka som kommer att närvara på konferensen. Arrangörerna, regeringen, hoppas kunna få hit såväl Angela Merkel som Boris Johnson, Emanuel Macron och Vladimir Putin. Sannolikheten för att Donald Trump och hustrun Melania Trump skulle välja att närvara här bara några veckor före presidentvalet i USA bedöms som mycket liten.

Förintelsekonferensen hålls i Malmö bara några veckor före presidentvalet vilket kan påverka möjligheterna för att få honom och hustrun Melania till Malmö.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN