Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan Malmökrogar fortsätta utnyttja personal

Suravi blev bortgift som 14-åring
Suravi lyckades bryta sig loss från en tillvaro som slavarbetare i Malmö.
Redan 2012 kom de första avslöjandena om kraftiga missförhållanden i krogbranschen runt Möllevångstorget.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Efter de nya avslöjandena om allvarliga missförhållanden på restauranger runt Möllevångstorget i Malmö uppmanas folk på sociala medier att bojkotta en rad krogar. 

Samtidigt är tillståndsenheten i staden ”bakbunden”. 

– Jag förstår att allmänheten reagerar, det gör vi också, säger Kajsa Gustafsson, enhetschef på tillståndsenheten i Malmö stad. 

Det var på nyårsdagen som Kvällspostens reporter Johanna Karlsson berättade om Suravi, som lyckats bryta sig loss från en tillvaro som slavarbetare i reportaget ”Bortgift som 14-åring – och slav i Malmö”.

Reportaget har sedan dess väckt oerhört starka reaktioner. 

I sociala medier cirkulerar listor på restauranger kring Möllevångstorget som folk uppmanas att bojkotta efter avslöjandena om slavliknande förhållande. 

Facket har agerat

Och i fredags kunde Sydsvenskan berätta att Migrationsverket reagerat och polisanmält en man i 40-årsåldern som är en av tre delägare till en restaurang som ska utnyttja arbetskraft på ett olagligt vis. Offret är en 40-årig man som arbetar i Sverige sedan 2016 och som är skriven på restaurangens adress. 

Även Hotell- och restaurangfacket har agerat efter Kvällspostens publicering eftersom de har kollektivavtal på två av de restauranger som pekas ut och medlemmar på sammanlagt fyra, enligt SVT Skåne. Facket ska nu samla in information från medlemmarna för att se vad man behöver agera.

Första larmen 2012

Men redan 2012 kom de första avslöjandena om kraftiga missförhållanden i krogbranschen runt Möllevångstorget.

Frågan är – hur har det kunnat fortgå? 

Kajsa Gustafsson är enhetschef på tillståndsenheten på Malmö stad som handlägger serveringstillståndet, som i sin tur bygger på ett rigoröst regelverk.   

– Jag förstår att allmänheten och ni reagerar, det gör vi också, säger hon. 

– Vi känner till det här men för att vi ska återkalla ett tillstånd så krävs att vi kan visa att personerna är olämpliga. Vi ska styrka uppgifterna och för oss är det väldigt svårt. De här personerna som har talat med er, de talar inte med oss som myndighet. Det här är andrahandsuppgifter för oss och det är problematiskt. 

Ofta ute på tillsyn

Kajsa Gustafsson poängterar att de gör utredningar och har pågående tillsynsärende och att de har skrivit flera avslag. De är också ute på tillsyn ofta. 

– Men då vet krögaren ofta om när vi kommer. När vi gjort vårt första besök för kvällen kan det vara så att det sprids. 

Faktiska anledningar som kan ligga till grund för att tillståndet ska dras in eller att en ansökan om tillstånd avslås kan vara skatteskulder, förbrukat aktiekapital, kontrollavgifter, bevis för att det är bulvanskap eller att någon av remissinstanserna har något att erinra. Men om varken Skatteverket eller polisen eller någon annan instans har liknande omständigheter på bordet så är det svårare för tillståndsenheten att ingripa mot ett tillstånd.  

Höga beviskrav

– HD har fastslaget att beviskravet för återkallelse om serveringstillstånd ska ställas väldigt högt eftersom det har en avgörande betydelse för de som driver stället, säger Kajsa Gustafsson. 

– En person som nämns i sociala medier är friad i tingsrätten och hovrätten och om domstolen har friat en person är man kanske inte olämplig i våra ögon. 

Dagen efter Johanna Karlssons reportage om Suravi tog kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh kraftigt avstånd från företeelsen som hon beskrev som fullständigt vidrig. I en efterföljande intervju med Johanna Karlsson kom hon också in på den problematik som Kajsa Gustafsson på tillståndsenheten beskriver ovan. 

– Det har påbörjats flera tillsynsärenden men människor som är duktiga på att utnyttja andra vet ofta exakt vilka åtgärder de behöver vidta för att det inte ska kunna gå att stänga ner verksamheten. De betalar in skatter och avgifter och gör vad de måste för att tillsynen ska läggas ned. Och om ingen står upp och vittnar blir det svårt att få fram fällande domar. 

Ladda ner appen!Foto: Skärmdump