Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan inte äldsta sonen i Ystadsfamiljen omhändertas

Paret utanför Ystad isolerade sina barn i flera år.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: CLAES CARLSON / KVP

I veckan avslöjades att en domstol avslår kommunens begäran om att omhänderta den äldste sonen i Ystadsfamiljen. 

Orsaken: sonens bristfälliga uppväxt är inte skäl nog – för att tvångsomhändertas krävs att sonen missbrukar, är kriminell eller uppvisar ett ”socialt nedbrytande beteende”, enligt HD-Sydsvenskan som talat med domaren i målet.

Omständigheterna kring den familj i Ystadstrakten där föräldrarna isolerat barnen från omvärlden vållade under sommaren stor uppmärksamhet när de avslöjades av HD-Sydsvenskan.

Barnen hade under flera år hållits hemma i familjens hus. När sociala myndigheter besökte familjen kunde barnen varken knyta sina skor eller sköta sig hygien. Ett av barnen visste inte hur man skalade en banan. 

De fyra omyndiga barnen i familjen har omhändertagits, men det äldste barnet, en son i 20-årsåldern, bor kvar hemma hos föräldrarna. 

Kommunen agerade

Ystads kommun har begärt att få även sonen tvångsomhändertagen, vilket avslöjades av HD-Sydsvenskan tidigare i veckan:

”Bedömningen görs att [sonens namn] utsätter sin hälsa och utveckling för en påtaglig risk att skadas genom socialt nedbrytande beteende genom att stanna kvar i en miljö där han inte fått en fullgod utbildning, isoleras från omvärlden, inte ges möjlighet att utvecklas som ung vuxen och med stor sannolikhet utnyttjas ekonomiskt och riskerar att bli skuldsatt. [...] Han förmår inte på egen hand bryta sin isolering. Han behöver skolgång, socialt samspel med andra, självständighet och god kosthållning”, skriver socialtjänsten i Ystad i sin begäran som HD-Sydsvenskan har tagit del av.

Men förvaltningsrätten avslår kommunens begäran om omhändertagande. Sonen är myndig och även om rätten i sin dom konstaterar att det funnits omfattande brister i hemmiljön är det inte skäl nog att omhänderta sonen.

”Det har emellertid inte framkommit att hans hälsa eller utveckling i nuläget riskerar att allvarligt skadas av hans hemmiljö”, skriver rätten i sin dom, som citeras av HD-Sydsvenskan.

 ”Personens eget beteende”

Nu förklarar Peter Kristiansson, chefsrådman på förvaltningsrätten och domare i målet, vad som skulle krävas för att sonen skulle skiljas från sina föräldrar genom ett tvångsomhändertagande.

– När du väl har fyllt 18 år kan du inte bli omhändertagen enligt LVU på grund av brister i hemmiljön. Det kan bara ske på grund av personens eget beteende, säger han.

För tidningen berättar Peter Kristiansson att det inte är av betydelse att den äldste sonens syskon omhändertagits, varje fall bedöms separat.

För att den myndige sonen skulle omhändertas krävs gravare skäl, såsom missbruk, kriminalitet eller ett ”socialt nedbrytande beteende” såsom exempelvis prostitution, enligt HD-Sydsvenskan.

Förvaltningschefen: