Högevallsbadet i Lund – dock från tiden innan ett äventyrsbad fanns på anläggningen. Foto: Tomas Leprince/Leprince.SeHögevallsbadet i Lund – dock från tiden innan ett äventyrsbad fanns på anläggningen. Foto: Tomas Leprince/Leprince.Se
Högevallsbadet i Lund – dock från tiden innan ett äventyrsbad fanns på anläggningen. Foto: Tomas Leprince/Leprince.Se
Att föräldrar tittar ner i sina telefoner i stället för att hålla uppsikt på sina barn är ett problem, menar badhuschefen. Foto: Lisa MattissonAtt föräldrar tittar ner i sina telefoner i stället för att hålla uppsikt på sina barn är ett problem, menar badhuschefen. Foto: Lisa Mattisson
Att föräldrar tittar ner i sina telefoner i stället för att hålla uppsikt på sina barn är ett problem, menar badhuschefen. Foto: Lisa Mattisson

Därför inför badhuset
förbud mot skärmar

Publicerad

Högevallsbadet i Lund har fått nog av föräldrar som stirrar ner i sina telefoner.

Nu tänker de införa skärmförbud.

– Vi tycker det är viktigare att man har koll på sina barn på ett ställe som detta, säger badhuschefen Thomas Lindhard.

Det kallas smartphone – men på Högevallsbadet i Lund tycker man inte det är speciellt smart att badgästerna tar med sig sina in.

Hellre flyta i äventyrsbadets vågor än att surfa på nätet, så att säga.

Nu tänker de införa skärmförbud på badhuset.

– Skärmförbudet är en åtgärd vi kommer sätta in för att få folk att ha kul på badet i stället för att sitta och titta in i sin skärm. Och hålla koll på sina barn, säger badhuschefen Thomas Lindhard.

Enligt honom är problemet med föräldrar som sitter och tittar in i olika skärmar större på just äventyrsbad än vad det är i till exempel rena simhallar.

"Trend att man ska vara uppkopplad hela tiden"

– Det är en stigande trend att man ska vara uppkopplad hela tiden. Vi tycker det är viktigare att man har koll på sina barn på ett ställe som detta, säger Thomas Lindhard.

Just uppmärksamheten på barnen är ett problem som också beror på föräldrar som går och tränar medan deras barn badar – eller inte går in på badhuset alls utan hämtar barnen när de har badat klart.

Då låter inte skärmförbudet som en komplett lösning?

– Så kan man ju se det. Men en del av skärmförbudet gäller också glasrisken. Vi vill inte ha glas inne i anläggningen, det är en liten extra grej där man måste tänka på, säger Thomas Lindhard och fortsätter:

– Och det är klart vi vill att folk ska ha kul när de har betalt för att komma in, men folk får ju själva välja vad de vill göra. Men vad gäller säkerheten, där sätter vi ner foten. Och vi vill informera om att föräldrarnas roll gäller upp till 18 år, det är inte badvärdarnas ansvar att hålla koll på barnen, det är föräldrarnas.

Rikstäckande problem

Enligt Thomas Lindhard uppstod idén efter möten med flera andra kommuner som också har badhus – då flera andra varit drabbade av samma problem och det till och med skett drunkningsolyckor, något som Högevallsbadet dock varit förskonade från.

– Det är ett problem i hela landet för alla som har äventyrsbad i någon form, säger Thomas Lindhard.

Förbudet börjar gälla i februari – och nåde den som då stirrar på appar i stället för att plaska eller åtminstone hålla uppsikt.

– Då kommer vi påtala det, så kan man lämna telefonen ute i skåpet och ta den igen när man har badat färdigt.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag