Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför ger Tove upp sin plats i politiken

ORKAR INTE MER. Miljöpartisten Tove Bergman fick på skoj en dildo i julklapp av en anonym socialdemokrat. Nu väljer hon att lämna Halmstad kommunfullmäktige.
Miljöpartisten som bytte kön lämnar nu politiken.
Tove Bergman klarade dildohånet - men inte likgiltigheten.
- Jag fick väldigt lite stöd från andra politiker lokalt. Det var mest en stor tystnad, säger hon till Kvällsposten.
"Smaklöst och inte alls roligt" sa Lundaprofessorn Tiina Rosenberg i Kvällsposten (20/1) efter dildoskandalen. Det var på Halmstad-socialdemokraternas hemsida som en anonym sosse delade ut satiriska julklappar december 2005. De flesta berörde politiska sakfrågor, men skämtet mot halmstadpolitikern Tove Bergman, som är mitt inne i en könsbytesprocess, var mer under bältet. Hon skulle få en dildo med inskriptionen "grönt är skönt". Björn Lind (s) som är ansvarig för sidan bad om ursäkt. Men Tove Bergman hoppade av arbetsgruppen där de båda ingår.

Lämnar sin post

Nu, när två månader gått, lämnar hon även posten som ledamot i Halmstad kommunfullmäktige. I går kväll sammanträdde församlingen utan henne. - Ingen krävde att socialdemokraterna skulle avslöja vem som skrivit om mig på hemsidan. Därför vet man fortfarande inte om den eller de personerna sitter i fullmäktige, säger Tove Bergman. Viss support fick hon. Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skrev ett öppet brev. - Självklart var det väldigt skönt, säger Tove Bergman i dag.

"För att få le igen"

Men eftersom stödet var så klent hos de lokala kollegerna, ger Tove Bergman nu upp. I går mottog fullmäktige hennes uppsägningsbrev. - Jag gör det för min egen skull. För att få le avslappnat igen. För att det till synes självklara ordet nej ska återfå sin betydelse, skriver hon i brevet.

Tufft bland politiker

Nu oroar hon sig för återväxten bland politiker. Vem vill engagera sig, med ett allt tuffare arbetsklimat? - En del av de personer man verkligen vill ha i politiken, säger Tove Bergman, det är de som går hem först. Människor som är känsliga, som vågar vara personliga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!