Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför fick drottningen välja bort Janni Spies

Hur bra koll har ni på den danska regenten?
Drottning Margrethe tvingdes göra ett val när Janni Spies skilde sig från prins Henriks vän, advokaten Christian Kjær.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Janni Spies kastades som 21-åring in i strålkastarljuset när hon gifte sig med festprissen och miljardären Simon Spies. 

Hennes omtumlande och skandalkantade resa tog henne ända in i de kungliga salongerna, där hon umgicks privat med drottning Margrethe. 

Men efter att Janni Spies andra äktenskap havererat tvingades drottningen att göra ett val.

Skulle Janni få vara kvar i den kungliga värmen? 

Danmark har två drottningar. Den riktiga, Margrethe, och jetset-drottningen Janni Spies. Det finns, trots deras väldigt olika framtoning genom åren, en del likheter mellan de två. 

Båda slängdes in i ett liv där det danska folket följer varje steg de tar och har på sina olika sätt fått hitta sätt att navigera och ta sig fram. 

Janni Spies träffade som 19-åring den betydligt äldre resebyrå-profilen Simon Spies. 1983 gifte sig paret i Holmens Kirke i Köpenhamn. Bröllopet var nästan av kunglig karaktär, Janni Spies extravaganta klänning vägde 25 kilo och bröllopstårtan var 11 meter hög. Drottning Margrethe lånade ut sina hästar så att paret kunde hyllas av folket under en drosktur genom Köpenhamn. 

Parets romans var spektakulär och ifrågasatt och bevakades intensivt av medier i Danmark och Sverige. Men tiden tillsammans blev kort. I april 1984 gick Simon Spies bort i cancer. Året därpå blev den då 21-åriga Janni Spies vd för Spies Rejser. 

Janni Spies fortsatte efter Simon Spies död med det vidlyftiga leverne som han introducerat henne i. Hon hade flera romanser (bland annat med den svenska skådespelaren Gunnar Hellström) men till slut föll hon för den 19 år äldre advokaten Christian Kjær.

Janni Spies blev en superkändis när hon gifte sig med miljardären Simon Spies. Deras bröllop blev enormt uppmärksammat i både Danmark och Sverige.
Foto: TORE SANNUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
1988 gifte sig Janni Spies med advokaten Christian Kjær, då öppnades dörrarna till de kungliga salongerna.
Foto: JØRGEN JESSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Janni Spies blev som förtrollad

Nu öppnades en ny värld för Janni Spies. Den kungliga. Christian Kjær var en av prins Henriks, drottning Margrethes make, allra bästa vänner. 

Vilda fester på Ibiza blandades nu med kungliga middagar. Janni Spies bjöds ner till drottning Margrethes vinslott Chateau de Caïx i sydfrankrike. Där gick de två tillsammans och handlade på den lokala marknaden i Cahors.

Janni Spies blev som förtrollad av den nya världen hon nu var en del av. 

– Hon kan inte sluta prata om hur fantastisk hennes majestät drottningen var vid den senaste jaktmiddagen, vilken fantastisk personlighet drottningen har och hur fantastisk drottningen är på att skapa en varm atmosfär kring sig, berättade en källa nära kungahuset för Ekstrabladet

På bilder från bröllopet mellan kronprins Frederik och kronprinsessan Mary finns det bilder på Jannie Spies och Christian Kjær på röda mattan. Janni strålar. 

Den 12 oktober 2007 når Janni Spies en ny topp i de kungliga sammanhangen då hon belönas med Dannebrog-orden för sitt välgörenhetsarbete med Spies-fonden. Ett par månader sedan besöker hon ensam drottningen på Amalienborgs slott i Köpenhamn och tackar för utmärkelsen.

Snart skulle dock Janni Spies gästspel i den kungliga världen ta slut. Hon hade under 25 levt ett liv i lyx och pendlat mellan Paris, New York och den egna ön i Karibien.  Hon började tröttna på det extravaganta livet. Och hon började tröttna på sin make. 

2008 stod det klart att paret skulle skiljas. Det blev en konfliktfylld skilsmässa som fick avgöras i rätten. Janni Spies stämde Christian Kjær på 175 miljoner danska kronor. Hon fick nöja sig med 35. 

Janni Spies och Christian Kjær på väg in på kronprinsparets bröllopsmiddag.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Jannie Spies och hennes make var återkommande gäster hos drottning Margrethe och prins Henrik, här är de på väg in på Fredenborgs slott i samband med en av prinsens födelsedagar. Med var också deras gemensamma dotter Michala.
Foto: KIM AGERSTEN / STELLA PICTURES POLFOTO

Drottning Margrethes beslut

Precis som vid andra bråkiga separationer tvingades nu vännerna till Janni Spies och Christian Kjær ta ett beslut. Vem skulle de fortsätta umgås med? 

Enligt kaffe-miljardären Kim Vibe-Petersen, som var en del av kretsen kring prins Henrik och Christian Kjær, var valet självklart för kungahuset. 

– Eftersom prins Henrik och Christian är nära vänner så bjuds inte Janni in längre, sa han till BT i samband med skilsmässan. 

Men det ryktades i Danmark att drottning Margrethe egentligen hade velat behålla Janni Spies i den närmaste vänkretsen. Men det var en omöjlighet. Hon fick välja sin makes vän. 

– Eftersom Christian är hovmästarjägare och kammarherre gäller vissa etiketter som innebär att han bjuds in med sin flickvän eller fru. Så därför är det klart att vägarna nu delas, sa Kim Vibe-Petersen.

Janni Spies gjorde sitt bästa för att ändå hålla sig nära den kungliga sfären som hon vant sig vid. När drottning Margrethe producerade filmen ”De vilde svaner” lämnade Janni Spies via Spies-fonden ett stort ekonomiskt bidrag till projektet och det gav henne en helkväll nära drottningen.

Men sen blev det inte mer. 

I stället var det Christian Kjær som syntes i de kungliga sammanhangen. Han höll sig vid sin kompis prins Henriks sida. Ofta var de ute och roade sig tillsammans. Vid ett par tillfällen satte de sig i bilen och åkte över bron för att njuta av de senaste föreställningarna på Malmö opera. 

Prins Henrik samtalar med Kvällspostens reporter Eva Sternäng efter ett av hans många besök på Malmö opera. Ur bilen kliver också Christian Kjær.
Foto: LASSE SVENSSON
Här är Janni Spies på väg in i rätten för att avgöra de tvistemål hon hade med Christian Kjær efter skilsmässan.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Prins Henriks död ändrade allt

Prins Henrik dog i februari 2018. Det tog inte lång tid så var Christian Kjærs tid nära det danska kungahuset ett minne blott. 

Efter att han medvetet kört på en funktionär i samband med en cykeltävling i Hørsholm dömdes han villkorlig dom i 30 dagar och 10 000 kronor i böter. Men det hårdaste straffet fick han av drottning Margrethe

Hon var snabb att ta tillbaka de kungliga utmärkelser Christian Kjær fått genom åren. Förutom att han haft titlarna kammarherre och hovjägmästare hade han sedan 1992 kunnat sätta riddarkorset på sitt bröst, som riddare av första grad i Dannebrog-orden. Men nu var det slut med det. 

Enligt författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen kan det inte ha varit ett enkelt beslut för drottning Margrethe. 

– Det måste gjort ont för drottningen att ta det här beslutet. Hon har ju umgåtts med Christian Kjær vid ett flertal tillfällen och även varit gäst hemma hos honom på Venø, ha han sagt till Ekstrabladet

Det rådde inget tvivel om att drottningen var inblandad i beslutet. 

– Det har absolut varit uppe och vänt på högsta nivå, hos drottningen själv och hennes juridiska rådgivare, säger Søren Jakobsen. 

Janni Spies håller numera en låg profil. Någon enstaka gång har hon följt med sin dotter Michala till en galapremiär, men annars lever hon i skymundan.

TV: Mer om det danska kungahuset

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!