Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför får inte Sonny köpa ett brobizz-kort

Sonny Carlsson har varken betal- eller kreditkort. Därför kan han inte heller få en brobizz för att ta sig över Öresund. Foto: Tomas Leprince

Sonny Carlsson, 56, försökte köpa brokort eller brobizz för att ta sig över Öresundsbron billigare. Men det gick inte.

Anledningen: Han har varken betal- eller kreditkort.

– Jag blev så förbannad, säger Sonny.

Sonny Carlsson har aldrig haft något betal- eller kreditkort utan har genom åren skött alla betalningar kontant eller via faktura. Enligt honom själv har det gått smärtfritt fram till nu.

– Kort tycker jag inte om. Jag har alltid kontanter på mig och tycker att det är mycket bättre, säger han till Kvällsposten.

Sedan 35 år tillbaka driver han en frisersalong i Helsingborg och åker varje månad till Köpenhamn för att köpa hårvårdsprodukter eller besöka mässor. Eftersom han lätt blir sjösjuk föredrar han bron framför färjan och ville därför skaffa ett brokort eller en brobizz. Men det var lättare sagt än gjort.

– Jag fick svaret att man var tvungen att ha ett betal- eller kreditkort, säger han.

Vill resa två gånger i månaden

Öresundsbron ger bara ut brokort eller brobizzar till privatkunder med betal- eller kontantkort. Däremot kan man betala med faktura för brobizzen som företagskund - något som Sonny tänkte passade hans frisersalong. Men även där stötte han på problem.

– Jag fick beskedet att det hade gjorts en kreditupplysning på min firma och att jag bara kunde få en brobizz om jag skickade in en bankgaranti på 25 000 kronor. Sådana summor kommer jag ju aldrig upp i om jag bara reser två gånger i månaden! utropar han.

Enligt Öresundsbron är Sonny Carlsson dessvärre en person som hamnar mellan stolarna.

– Vi väljer kort framför kontanter av administrativa skäl, men sedan finns ju möjligheten att få faktura som företagskund. Efter en kreditupplysning kräver vi i vissa fall en bankgaranti, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig för Öresundsbron.

"Aldrig haft problem"

När en företagskund krävs på en bankgaranti från Öresundsbron är alltid minimibeloppet 25 000 kronor. Att Sonny Carlsson bara åker över sundet två gånger i månaden, är alltså inte någonting som påverkar bankgarantins storlek.

– Han hamnar lite mittemellan. Om han inte vill skaffa ett betalkort blir det nog lättast för honom att köpa ett klippkort, säger Sanna Holmqvist.

Sonny Carlsson själv har svårt att förstå varför de behöver ha en bankgaranti ifrån honom eftersom hans aldrig haft problem med vare sig firmans eller sin privata ekonomi.

– Jag har aldrig haft problem med betalningar. Nu går det här ut över firman i stället. Det blir att jag får välja bort mässor i Köpenhamn om det kostar så här mycket att åka till Köpenhamn, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!