Lars Vilks var på väg från Stockholm när kraschen inträffade den 3 oktober i fjol, på E4 utanför Markaryd. Han färdades i en specialbyggd Range Rover Sentinel, förstärkt för att klara bland annat beskjutning. I en likadan följebil färdades ytterligare livvakter. Lars Vilks hade sedan flera år livvaktsskydd dygnet runt efter att ha dödshotas av militanta islamistiska extremister.
Det specialbyggda skyddsfordon som Vilks och två av hans livvakter färdades i kom av någon anledning över på fel körbana och frontalkrockade med en lastbil. Alla tre i bilen omkom och lastbilschauffören skadades svårt.
Vad som orsakade olyckan är oklart, och utredningen bedrivs i själva verket på tre olika håll, av tre olika myndigheter.
Olika aspekter av olyckan
Särskilda åklagarkammaren utreder om någon polis, den livvakt som satt bakom ratten i olycksbilen eller någon annan, begick något brott i samband med olyckan.
Polisens nationella operativa avdelning, NOA, utreder om olyckan orsakades av yttre påverkan – till exempel av någon som ville Vilks illa.
Trafikverket utreder om olyckan orsakades av något fel på vägen eller av något annat i vägmiljön på platsen.
Men i nuläget står alla tre utredningar och stampar.

Enligt kammaråklagare Kajsa Sundgren som leder utredningen hos särskilda åklagarkammaren väntar hon på analysbesked från nationellt forensisk center, NFC.
Det handlar om svar på olika typer av analyser gällande fynd på olycksplatsen, dokumentation från platsen och de inblandade fordonen.
– Förundersökningen pågår fortfarande. Vi väntar fortfarande på saker från NFC. Det tar lite tid.
Flera förhör har genomförts, förhör med vittnen på olycksplatsen och med personer innan polisen. Det finns i nuläget ingen som är skäligen misstänkt i ärendet.
– Jag har väntat in svaren. Sen, när vi har dem, får vi se om vi behöver vidta någon eller några ytterligare utredningsåtgärder.
– Min förhoppning är att jag ska ha resultaten inom en månad. Men det har jag trott innan också så vi får se, säger Kajsa Sundgren.
Kan dra ut på tiden ytterligare
På NOA väntar man också på svaren från NFC. Mikael Wessling leder utredningen hos NOA, där man undersöker eventuell yttre påverkan som orsak till dödsolyckan.
– Utredningen pågår. Vi avvaktar varandras utredningar. När Särskilda åklagarkammaren får besked kommer vi att prata ihop oss.
Vad gäller utredningen på NOA finns ingen person frihetsberövad, enligt Mikael Wessling.
Trafikverkets utredning kommer inte att kunna genomföras fullt ut förrän utredningarna hos polisen är färdiga, detta då mycket av materialet kring olyckan omfattas av polisens förundersökningssekretess. Enligt Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, är det inte ovanligt att olyckor där så är fallet tar över ett år att utreda. Och så riskerar det att bli även i det här fallet.