Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför döms 68-åringen för dråp

Igår dömdes 68-åringen till fyra års fängelse för dråp. Foto: Tomas Leprince
Dödsskjutningarna utanför 68-åringens bostad i Vallåkra inträffade sent på kvällen den 14 oktober förra året.Foto: Tomas Leprince
De dödande skotten avlossades från husets hall, genom entrédörren. Foto: Fritz Schibli

Den vapenvana 68-åringen riktade sitt hagelgevär mot de båda brödernas bröstkorgar och sköt. De dog inom några minuter.

68-åringen åtalades för dubbelmord – men åberopade nödvärn och ville frias helt.

I går dömdes han till fyra års fängelse för dråp av Helsingborgs tingsrätt.

Rätten avvisar ansvarsfrihet på grund av nödvärn men finner ändå en rad förmildrande omständigheter.

Detta har hänt:

14 oktober: Polisen larmas sent på kvällen till 68-åringens bostad. Polispatrullen hittar de båda bröderna ihjälskjutna. Den 68-årige mannen överlämnar sig efter ett telefonsamtal till polisen.

16 oktober: Åklagaren begär 68-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord. Flera uppgiftslämnare bekräftar att osämjan mellan den 68-årige mannen och bröderna pågått en längre tid.

17 oktober: Vid häktningsförhandlingen i Helsingborgs tingsrätt nekar 68-åringen till brott och vill bli frisläppt. Han häktas som misstänkt för mord.

4 maj: 68-åringen åtalas för mord i två fall.

18 maj: Rätten besöker 68-åringens bostad i Vallåkra. Synen sker mitt i natten, tidpunkten har valts för att kunna visa hur mycket som syntes när 68-åringen tände först en ytterbelysning och sedan en till innan han sköt.

1 juni: När rättegången avslutas försätts 68-åringen på fri fot.

Förmildrande omständigheter i domen:

Handlandet var inte planerat utan var ett resultat av de två brödernas agerande.

68-åringens motiv var att skydda sig själv och sin egendom.

68-åringen var rädd och det anses som rimligt att han inte uppfattade detaljer i hur de två bröderna agerade utanför hans bostad.

Bröderna avled snabbt och lidandet var inte utdraget.

68-åringen har inte försökt dölja vad han gjort och han har medverkat i utredningen.

Dödsskjutningarna utanför 68-åringens bostad i Vallåkra inträffade sent på kvällen den 14 oktober förra året.

Mannen hade tidigare legat i konflikt med de två bröderna, 21 respektive 24 år gamla. I förhör har han själv berättat att han upplevde sig vara utsatt för ett dödshot när han upptäckte att de två befann sig utanför hans ytterdörr den aktuella kvällen. Enligt domen var de båda bröderna maskerade och bar tillhyggen när de dök upp utanför 68-åringens bostad.

De dödande skotten avlossades från husets hall, genom entrédörren. Enligt domen var avståndet bara några få meter.

Efter dådet ringde 68-åringen direkt upp en släkting som i sin tur tog kontakt med polisen. 68-åringen frihetsberövades samma natt och i början av maj åtalades han för två fall av mord.

Hävdade nödvärn

Enligt åtalet sköt 68-åringen ihjäl de två bröderna med berått mod.

68-åringen själv hävdade dock nödvärn och ville frias helt från misstankarna.

– Om jag inte handlat som jag gjorde hade jag dött, sa mannen själv under rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

68-åringen döms nu för att ha skjutit de två bröderna till döds – men han döms inte för dubbelmord som åklagarna yrkat på.

I den dom som meddelades under onsdagen ägnar tingsrätten en stor del åt frågan om nödvärn. I sin bedömning av det hot som riktades mot 68-åringen vid händelsen tar domstolen fasta på 68-åringens uppgifter om att en tredje person var med bröderna när de dök upp hemma hos 68-åringen - uppgifter som åklagaren inte motbevisat.

Enligt domen ska denne tredje person vid tidpunkten för att skotten avlossades precis ha tagit sig in i huset genom en källardörr. Detta, i kombination med att de två bröderna stod utanför husets entré, utgör grunden för nödvärnsituationen.

Borde ha kontrollerat sig

I sin dom skriver tingsrätten att det står klart att 68-åringen "blivit otroligt rädd, känt panik och upplevt rädsla för sitt liv".

Rätten anser dock att sättet som 68-åringen agerar på inte visar att han varit så pass panikslagen att han inte kunnat kontrollera sig.

I stället bedömer tingsrätten 68-åringens agerande - att han tänder belysningen utanför huset, siktar innan han skjuter och att han skjuter två gånger - som "ytterst kontrollerat och medvetet".

Tingsrätten tar också hänsyn till att 68-åringen inte varit påverkad, och att han har stor erfarenhet av vapen, och lägger den sammantagna bilden till grund för att mannens psykiska tillstånd inte varit av ett sådant slag att han handlat som nödvärnsrätten tillåter.

När 68-åringen sköt mot de två bröderna använde han mer våld än situationen krävde, enligt tingsrätten.

Därför döms han nu för två fall av dråp till fyra års fängelse. Han ska också betala skadestånd på totalt 100 000 kronor till de efterlevande, 50 000 kronor per broder.

"Skäl att överklaga"

68-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson överväger, trots utfallet, att överklaga domen.

– Man kan väl konstatera att det nog finns skäl att överklaga den domen även om det är långt ifrån vad åklagarna tyckte.

– Det är ju ett beslut som ska mogna fram efter att man haft kontakt med klienten men det kan nog finnas skäl för det, vi ska läsa domen i lugn och ro så får vi se, säger han.

68-åringens andra försvarare, Lars Kruse, är nöjd med att tingsrätten inte dömde för mord.

– Jag är mycket nöjd med att åklagarna inte fick framgång med sitt yrkande som de drivit sen dag ett, säger han.

Han tycker också att tingsrättens dom är välskriven och välmotiverad.

– Däremot delar jag inte tingsrättens bedömning vad gäller excessen, att klienten svårligen kunde besinna sig. Då borde tingsrätten i så fall ha angivit vad han skulle ha gjort i stället, säger Lars Kruse.

Även Lars Kruse meddelar att försvaret lutar åt att överklaga domen.

Kvällsposten har sökt de två åklagarna, vars röstbrevlådor anger att båda är på semester.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!