Därför dog ungdomar från Varberg i Thailand

Här kraschade de fyra svenskarna med lastbilen.
Foto: Chutima Sidasathian

Det var ett mekaniskt fel som orsakade bilolyckan som dödade fyra unga svenskar från Varberg i Thailand för ett drygt år sedan.

Chauffören på den mötande bilen har fått sitt fängelsestraff omvandlat till villkorligt, skriver tidningen Phuket Wan.

De fyra svenskarna i åldern 21–22 år var på semester i Thailand och hade tagit en svarttaxi för att åka ut och snorkla tidigt på morgonen den 1 februari förra året.

På vägen norr om Phuket mötte deras bil en fiskbil vars förare just tappade kontrollen och körde ner i diket mitt i vägen. Fiskbilen flög sedan vidare upp på fel vägbana och landade rakt på svenskarnas bil.

Alla fyra och deras förare dödades omedelbart. Fiskbilens chaufför smet från platsen men anmälde sig själv till polisen efter två dagar.

Hjulet lossnade

Vid rättegången i augusti framfördes uppgifter om att ett hjul hade lossnat från lastbilen. Den 27-årige chauffören valde ändå att erkänna sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Han dömdes till fyra års fängelse men straffet halverades tack vare att han hade erkänt.

I veckan har en talesperson för den svenska ambassaden i Thailand meddelat thailändska medier att chauffören fått sitt tvåårsstraff omvandlat till villkorligt och att han därför har försatts på fri fot.

Familjerna ska ha fått sina krav på försäkringsbolagen helt reglerade, uppger Phuket Wan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!