Besökare har riktat kritik mot kyrkogårdsförvaltningen för att miljön på kyrkogården numera upplevs som mindre harmonisk. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGBesökare har riktat kritik mot kyrkogårdsförvaltningen för att miljön på kyrkogården numera upplevs som mindre harmonisk. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Besökare har riktat kritik mot kyrkogårdsförvaltningen för att miljön på kyrkogården numera upplevs som mindre harmonisk. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Om gravrättsinnehavare inte vill betala för stensäkring kan de få sin gravrätt återtagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGOm gravrättsinnehavare inte vill betala för stensäkring kan de få sin gravrätt återtagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Om gravrättsinnehavare inte vill betala för stensäkring kan de få sin gravrätt återtagen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Därför är kyrkogården full av välta gravstenar

Publicerad

På norra kyrkogården i Lund ligger just nu en mängd gravstenar ner.

Men orsaken är inte vandalisering – i stället är det Svenska kyrkan själva som har lagt ner stenarna. 

– Man ska se till att kyrkogården är en fin och harmonisk plats, det är den inte som det ser ut nu, säger Marrti Niilekselä vars föräldrars gravsten plötsligt en dag var nerlagd.

På norra kyrkogården i Lund ligger det fullt av nedlagda gravstenar. Bakgrunden är Svenska kyrkan infört hårdare regler för stensäkerheten. De som inte vill betala för stensäkring kan få sin sten nedlagd.

Anhöriga riktar kritik mot att de inte fått hjälp att anpassa sig till de nya reglerna.

– Den som är chef för kyrkogårdsförvaltningen borde ju ha koordinerat så det blev så enkelt och billigt som möjligt, säger Marrti Niilekselä. 

Bakgrunden är en olycka som inträffade 2011 då ett barn omkom efter att ha fått en gravsten vält över sig. Sedan dess har Centrala gravvårdskommittén infört hårdare regler för hur gravstenar ska stadgas.

På norra kyrkogården i Lund började man med anpassning till de nya reglerna runt 2014 och under 2017 har man gjort återkontroller.

Många gravstenar har blivit uppstöttate med stolpar i väntan på att gravrättsinnehavarna ska åtgärda stensäkring.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Vi har 16 000 gravplatser som vi ska kontrollera. Då provtrycker vi på stenarna och kontrollerar lutningen. Om de inte uppfyller kraven så stadgar vi upp tillfälligt med en stolpe och skickar brev till innehavarna att den måste åtgärdas, säger Peter Jönsson, servicechef för kyrkogårdsavdelningen i Lund.

Föräldrarnas gravsten var nere

I samband med att kontrollerna började ansågs vissa av gravstenarna vara så farliga att de lades ner direkt. Det råkade Martti Niilekselä ut. Han fick ett brev hem om att hans föräldrars gravsten var nedlagd och tvungen att åtgärdas, vilket även P4 Malmöhus rapporterat om.

Han är kritisk mot att kyrkogårdsförvaltning inte har erbjudit någon hjälp till gravrättsinnehavare med stensäkringen.

– Man måste ju tänka på att de flesta som har gravrätterna är äldre människor som dels inte förstår hur man upphandlar en sådan tjänst som gravstenstillverkare och som de tusenlapparna blir en tung ekonomisk belastning för. Om du är med i en förening med tjugo likadana hus och ett fel upptäcks så handlar man upp tjänsten för alla att åtgärda det och så hoppar man på om man vill, säger Martti Niilekselä.

Kyrkogårdsförvaltningen säger att det är ett för stort jobb att gemensamt bedöma en kostnad, eftersom det skiljer sig åt för varje fall, beroende på sten. 

Kan bli höga kostnader

Att man kan uppleva att kyrkogården numera är full av nedlagda gravstenar har flera orsaker enligt servicechefen. De flesta nedlagda stenarna är gravplatser där gravrätten återgått till förvaltningen, i vissa fall för att anhöriga tyckt att stensäkring är för dyrt. I andra fall är det innehavare själva som har lagt ner stenen för att slippa kostnaden och i sällsynta fall handlar det om stenar som anses som så osäkra att förvaltningen har lagt ner dem direkt.

– Om vi stöter på en sten som är så dålig i både betongfundamentet och infästningen så kan vi lägga ner den men det är väldigt sällsynt. Vi tycker också det ser tråkigt ut. Stolpning är den vanligaste åtgärden, säger Peter Jönsson.


LÄS OCKSÅ: Skamlösa stölden från sonens grav

År 2014 betalade Martti Niilekselä över 4000 kronor för att hans föräldrars sten skulle åtgärdas, en summa som kan vara tung att betala för dem med sämre ekonomi. Det har även förekommit att stenar har blivit åtgärdade av entreprenörer och sedan dömts ut igen, vilket har inneburit ännu högre kostnader för den enskilde.

– Det bästa man kan göra då är att reklamera jobbet hos stenhuggeriet. säger Peter Jönsson.

Martti Niilekselä tror att problemen som uppstått hade avhjälpts om förvaltningen hade tagit större ansvar.

– Man ska se till att kyrkogården är en fin och harmonisk plats, det är den inte som det ser ut nu, säger han.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag