Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är hamnen fylld av brun gegga

Om giftiga alger och skadliga bakterier
Den bruna sörjan är ofarliga brunalger. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Trådformiga brunalger frodas på grund av övergödning i haven. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Cyanobakterier har redan noterats vid Öland och Blekinge enligt veckorapporten från SMHI. Foto: SMHI / SMHI

En illaluktande och läbbig, men dock ofarlig sörja av brunalger täcker hamnbassängen i Landskrona.

De desto skadligare blågröna algerna är dock redan på väg mot Sydsvenska kuster, enligt SMHI.

– Övergödning av haven gör att algproduktionen växer, säger Therése Ehrnstén, miljöstrateg vid Landskrona kommun.

Under flera dagar har hamnbassängen i Landskrona varit en ganska läbbig syn. Vattnet är till synes täckt av ett lock av brun gegga. Under helgen har det framför allt varit Sockerbrukskajen vid stadshuset som är drabbad.

Även om algerna ser otäcka ut, är det inget att oroa sig för menar Therése Ehrnstén, miljöstrateg och kommunekolog vid Landskrona kommun.

– Det här är inget nytt fenomen. Övergödning av haven gör att algproduktionen växer. De har blåst in med strömmar och vindar, säger hon.

På söndagen syns algerna främst vid Sockerbrukskajen. Foto: Csaba Bene Perlenberg

”Fettmög” försvinner av sig självt

Den trådformiga brunalgen, även kallad fettmög, är vanligt förekommande så här års. När algerna blåser upp på stranden brukar kommunen rensa bort dem. När de finns i vattnet låter man dem vara.

– Förhoppningsvis spolas de bort eller sjunker till botten snart. Det är lite svårt att göra något annat, rensar man bort dem kommer det komma nytt, säger Therése Ehnstén.

Algerna kan ställa till besvär för båtägare då de ibland slemmar igen båtarnas kylvattensintag. Däremot är den trådformiga brunalgen inte giftig.

– Det är helt ofarligt för människor och djur, säger Therése Ehrnstén.

Förgiftar djur och människor

Alger frodas just nu i Östersjöns vatten, mycket tack vare den tidiga värmen.

Det finns gula, bruna och gröntoniga alger och det är algblomningen, framför allt från blågröna alger, som ställer till problem i Sverige varje sommar. 

Brunalgerna kan ställa till problem för båtfolk. Foto: Csaba Bene Perlenberg

De så kallade blågröna algerna är egentligen cyanobakterier som både djur och människor kan reagera på. De vanligaste symptomen är hudirritation, ögonproblem och illamående. I allt för stora mängder kan bakterierna vara livshotande, framför allt för husdjur. Även små barn kan bli väldigt sjuka.

Kolla algblomning via SMHI

Att upptäcka algblomning, och avgöra om det är farligt kan vara svårt då algblomning kan se ut på många olika sätt. Det kan färga ytvattnet brunt, blågrönt eller gult och se grumligt, strimmigt eller grynigt ut. 

LÄS MER: Extremhettan slår mot Sverige 

Det bästa är därför att hålla koll på SMHI eller Havs- och vattenmyndighetens kartor för algblomning. Enligt SMHI har den skadliga algblomningen redan börjat i södra Öland och vid Blekinges kust. Cyanobakterierna är dock redan på väg in mot sydvästra och södra Östersjön.

Foto: Kvällsposten