Därför ändrar Peter Madsen sin historia

Peter Madsen är häktad, misstänkt för mordet på Kim Wall.
Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Kim Wall anmäldes försvunnen efter en resa med Peter Madsens ubåt Nautilus.
Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen nekar till att ha bragt Kim Wall om livet.
Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ

Först sa ubåtsägaren Peter Madsen att han satt i land Kim Wall kvällen innan ubåten sjönk.

Därefter berättade han för polisen att den försvunna kvinna som de sökte efter avlidit – till följd av en olycka på hans ubåt.

Men trots att Kim Walls kropp hittats styckad hävdar Peter Madsen att kroppen var hel när han sänkte den i havet.

– Kroppen var hel när jag kastade den i vattnet, sa han under häktningsförhandlingen.

På fredagsförmiddagen den 11 augusti räddades Peter Madsen, 46 till hamnen i Dragör, efter att hans ubåt precis sjunkit i Kögebukten. Då hävdade han att det blivit tekniska problem på ubåten men att den svenska journalisten Kim Wall inte befunnit sig kvar ombord. 

– Jag släppte av henne på Refshaleön 22.30, sa den danske uppfinnaren både till polisen och i en tv-intervju.

Peter Madsens historia har tagit flera vändningar sedan dess. 

Sa att han släppt av Kim Wall

Tio dagar efter att Madsen räddades från ubåten släpptes en del av sekretessen kring utredningen. Köpenhamnspolisen kunde gå ut med att Peter Madsen i förhör sagt att Kim Wall dog till följd av en olycka. Därefter dumpade han kroppen ute till havs.

Samma dag hittades kvarlevor efter Kim Wall vid ön Amager. Och det framkom att kroppen blivit styckad.


LÄS MER: DNA-träff mellan Kim Wall och kroppen vid Amager   


Peter Madsen häktades på nytt den 5 september. Under häktningsförhandlingen stod Madsen fast vid att det var en olycka som orsakat Kim Walls död. Enligt ubåtsägaren stod han i ubåtens torn när Kim Wall skulle klättra upp till honom. 

Plötsligt kom en kraftig våg från ett annat skepp som fick Nautilus att gunga. Peter Madsen tappade fotfästet, gled och slog samtidigt till en 70 kilo tung lucka av järn som då ska ha träffat Kim Wall i huvudet. 

Hon ska ha avlidit nästintill omedelbart.

– Jag gick och la mig utan att tillkalla hjälp för att jag inte hade några planer, mer än att åka hem och sänka båten. Det var två dörrar mellan mig och Kim Wall när jag la mig för att sova ombord på ubåten. 

Åklagaren: Madsen ändrar sin berättelse

Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att Madsen ändrar sitt vittnesmål och sin berättelse i takt med att nya fakta kommer fram. Det håller inte försvarsadvokat Betina Hald Engmark med om, hon menar att hennes klient enbart preciserat sin förklaring.

Den första utsagan som Peter Madsen gav, där han sa att han släppt av Kim Wall vid Refshaleön, förklarar han med att han enbart önskade att få hålla om sin fru en sista gång. Han förstod att han var i "trubbel".

– Jag ville bara till min fru och mina katter, därför sa jag att Kim Wall släpptes av på land. Jag visste att allt skulle komma ut, så jag ville bara ha fem minuter att säga farväl till min fru, säger Madsen.

"Det bästa han kan göra"

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck förstår varför Peter Madsen ändrar sin historia allt eftersom bevisen läggs fram.

– Han har inget för att säga som det är. Det bästa han kan göra hålla inne på information tills han motbevisas. Det är ju åklagaren som har bevisbördan, säger hon.

Peter Madsen sitter nu häktad misstänkt för mordet på Kim Wall, men nekar till brott. Han erkänner däremot brott mot griftefriden, men säger att kroppen var intakt när han dumpade den i vattnet.

– Jag hittade något i ubåten som jag knöt runt Kim Walls kropp. Kroppen var hel när jag kastade den i vattnet. Det bälte som hittade runt kroppsdelen som hittades är inte den sak som jag knöt runt henne. Rören skulle eventuellt kunna vara något som fanns i min verkstad, sa Peter Madsen.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen är däremot säker på sin sak.

– Om inte Madsen har styckat kroppen, vem har i så fall gjort det?


Åklagare Jakob Buch-Jepsen vid förhandlingen i Köpenhamns tingsrätt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svårt att fälla Madsen för mord

Om inte hela kroppen hittas blir det svårt för åklagarsidan att bevisa att Peter Madsen mördat Kim Wall. Och den misstänkte behöver inte hjälpa utredarna att hitta svaren.

– Det är ju åklagaren som ska bevisa att han gjort det här och ju längre tiden går och man inte hittar hela kroppen, ju svårare blir det att fälla honom för mord, det blir svårt att fastställa dödsorsaken, förklarar Catarina Lundbäck och fortsätter:

– Han behöver inte säga att han gjort det, han kan fortsätta neka.


Catarina Lundbäck menar att det blir allt svårare för åklagaren att bevisa att Peter Madsen mördat Kim Wall.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet • Peter Madsen misstänks för Kim Walls död 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!