Där satt den - KvP:s Peter J Olsson prisad

STOLT STOLÄGARE. Peter J Olsson fick i går motta priset som Årets eldsjäl för Öresundsintegrationen. "Först ska den stå på redaktionen för allmän beskådan, sedan får stolen en hedersplats hemma", sa pristagaren till regionrådet Pia Kinhult.
Foto: Joachim Wall

KÖPENHAMN. När Kvällsposten tar ton lyssnar Öresundsregionen. Därför fick KvP:s politiske redaktör Peter J Olsson i går motta Öresundskomiteens pris som "Årets eldsjäl" för Öresundsintegrationen. 

- Den ska få en hedersplats i mitt hem, sa en överväldigad Peter J, när han fick utmärkelsen - en specialdesignad stol.

Beslutsfattare och fram­tids­konsulter möttes i går i Öre­stad för att informera sig om Öresundsregionens framtid. Det var energifrågor, ESS-sats­ningen i Lund, samarbetsplattformar, integrationsnycklar, miljösatsningar och eldsjälar.

 När Öresundsbron fyllde tio år inrättades eldsjälspriset som i år gick till KvP:s ledarredaktion. För­ra året fick brobyggaren och nu ESS styrelseordföranden Sven Landelius och ESS-grundaren Colin Carlile priset.

 - Peter J Olsson är en stark representant inom media som varit aktivt engagerad i Öresundsfrågor och ökat synligheten för regionen potential. Och för att lyckas behöver vi både gammelmedia och de nya medierna, sade regionrådet Pia Kinhult då hon motiverade juryns utslag.

Finns bara i sex ex

 Därefter fick Peter J under applåder motta den stol som designats av Josef Lindh och som det bara finns sex exemplar av. En modern skapelse med eleganta former.

 - Den ser ovanlig ut, men är ändå väldigt skön att sitta i, sa Peter J Olsson när han provsatt sitt pris.

Varför vurmar du så för Öresundsregionen?

 - När jag kom tillbaka till KvP 1989 upptäckte jag att det var ett elände att ta sig mellan Sverige och Danmark, båtarna gick ibland, ibland inte. Likadant var det när man skulle åka buss genom Skåne. Nu är det hur enkelt som helst.

Stor potential

Vad är de stora stöte­stenarna i dag?

 - Skattereglerna. Danskarna stretar emot och svenskarna trycker inte på.

Vad händer framöver?

 - Det är den andra fasta förbindelsen över Sundet uppe vid Helsingborg. Det här kan bli en av världens främsta regioner. Inte för att det är störst utanför att det har kvalitet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!