Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danuta från Polen var
"tanten med väskan"

Danuta Danielsson ogillade bilden – som togs i Växjö 1985 – och ville aldrig tala om händelsen, enligt en anhörig.
Foto: Hans Runesson
Förlagan till statyn.
Foto: Hans Runesson

Politikerna i Växjö röstade enhälligt nej till den så kallade tantstatyn.

Men vem var egentligen Danuta Danielsson - tanten med väskan?

I en ny P4-dokumentär tecknas en bild av en psykiskt skör kvinna med polska rötter som minst av allt ville vara någon frihetshjältinna.

– Hon tyckte inte om bilden och ville inte prata om händelsen på torget. Det var locket på, säger en anhörig till Danuta i radioprogrammet.

Bilden av tanten som klipper till en nazist med handväskan vid en demonstration i Växjö spreds över hela världen.

Lika mycket spreds myten om vem kvinnan var och hennes bakgrund. I en stor morgontidning kunde man dagen efter demonstrationen läsa att tanten var en 54-åring som suttit i koncentrationsläger och vars pappa och broder dödades av Gestapo.

Ingenting av det var sant. I radiodokumentären "Tanten med väskan" (sänds i P4 23.07 lördag kväll och därefter på sr.se) berättar flera personer som kände henne vem hon egentligen var.

Bara bott i Sverige i några år

När Hans Runesson tog den berömda bilden i Växjö den 13 april 1985 hade Danuta Danielsson bara bott i Sverige i några år.

Hon träffade sin blivande make Växjöprofilen Björn "Beson" Danielsson på en jazzfestival i Polen 1981. Tycke uppstod och Danuta, som då var 34 år gammal, följde med till Sverige, och de gifte sig efter kort bekantskap.

Danuta beskrivs av bekanta som energisk och positiv under sina första år i det nya landet. Hon tog städjobb och delade ut tidningar, fast besluten om att hon inte skulle vara beroende av någon annan.

Danutas mor hade varit illa

Men det fanns också en mörkare sida. Danutas mor hade farit illa när nazisterna härskade i Polen under andra världskriget och efteråt var hon psykiskt trasig. Enligt P4:s uppgifter mäktade hon tidvis inte med att ta hand om Danuta som fick vara hos släktingar som liten.

Så var mammans tragiska bakgrund förklaringen till Danutas väsksmäll mot nazisten i Växjö för 30 år sedan?

Inte hela förklaringen, säger Staffan Möllerberg, kollega till Danutas numera avlidna make, i dokumentären. Danuta var psykiskt sjuk men hade också ett grundmurat hat mot nazismen som polska. Troligen rycktes hon med i den hätska stämning som piskades upp mot NRP-demonstanterna i Växjö.

Efter händelsen  ångrade Danuta sig. Hon blev anmäld för förargelseväckande beteende och var rädd att åka dit.

Var bara 38 år när bilden togs

Enligt en nära anhörig som talat med radioproducenterna ogillade Danuta väskbilden. Kanske för att hon ser ut som en gammal tant, fast hon bara var 38 år när fotot togs.

– Hon ville inte prata om bilden eller händelsen på torget. Det var locket på och hon tyckte inte om den. Jag tror att hon reagerade som kvinna. Bilden är inte smickrande. Den framställer henne som en gammal kärring, och det tyckte hon inte att hon var, säger den anhöriga.

För Växjöborna var Danutas psykiska problem ingen hemlighet. Ibland skrek hon hotfullt åt folk i affären, ibland muttrade hon för sig själv. Tidvis vistades hon på psyket på St Sigfrids sjukhus i Växjö.

En dag 1988 tog Danuta hissen till översta våningen i stadens vattentorn där det fanns en servering. Hon hade med sig en kamera och fick personalen att låsa upp en dörr för att hon skulle kunna ta en bild.

I stället begick hon självmord genom att kasta sig ner från tornet, enligt vad som framkommer i radiodokumentären.

Danuta Danielsson blev 41 år.

Följ Kvällsposten på Facebook och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Tantstatyn i Växjö

Konstnären Susanna Arwin kom med idén att göra en staty av tanten med väskan, baserad på det världsberömda fotografiet från 1985.

Statyn skulle bli ett minnesmärke i Växjö och var tänkt att symbolisera civilkurage.

Förslaget ledde till debatt i Växjö. I onsdags beslutade kommunens kultur- och fritidsnämnd att inte göra någon upphandling av tantstatyn.

Som skäl anges bland annat respekten för Danuta Danielssons anhöriga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!