Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danskt varuhus stoppar all försäljning av tobak

Slut på tobak. Från och med fredag 16 mars är det slut med tobaksförsäljning på danska varuhuset Magasin. Beslutet hyllas av tobaksmotståndare.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Efter att rökningen bland unga i Danmark ökat väljer varuhuset Magasin att sluta sälja tobak.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Från och med fredag morgon är det stopp för all försäljning av tobak i det välkända varuhuset Magasin i centrala Köpenhamn.

Säljstoppet kommer efter en ny undersökning som visar att rökning bland unga ökar i Danmark.

Magasin hyllas nu för sitt beslut.

Förra veckan presenterade danska Sundhedstyrelsen, motsvarigheten till svenska Socialstyrelsen, ny forskning som visar att andelen ungdomar mellan 16 och 24 år som röker dagligen har ökat - 12,5 procent för pojkar och 11 procent för flickor – sedan den förra undersökningen 2013, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Undersökningen fick Magasin att reagera. Från och med fredag morgon är det inte längre möjligt att köpa tobak i varuhuset.

”Hör inte hemma i dagligvarubutiker”

– Vi vill stötta både samhällsutvecklingen som går mot en sundare livsstil och själva få en ännu skapare hälsoprofil, säger marknadschefen Lise B. Thomsen i ett pressmeddelande.

Organisationen Kræftens Bekæmpelse, motsvarande Cancerfonden, hyllar Magasins nya besked.

– Jag hoppas verkligen att det här kan bli en trend och att fler butiker följer efter. Tobak är en så pass farlig produkt att den inte alls hör hemma i en dagligvarubutik, säger Niels Them Kjær, projektledare för tobaksprevention på Kræftens Bekæmpelse till Ritzau.

Hyllas i Sverige

Även i Sverige hyllas Magasins initiativ.

– Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till cancer.  Självklart välkomnar Cancerfonden initiativet från danska Magasin och skulle också vilja se samma modiga beslut i svensk detaljhandel, säger Ulrika Årehed Kågström.

– I Sverige ser vi ännu ingen större matvarukedja som fattat beslutet men det finns några enstaka handlare som tagit initiativet. För att nå målsättningen om ett rökfritt Sverige år 2025, som också regeringen står bakom, behövs fler initiativ även från livsmedelskedjorna som leder till en minskad tobaksanvändning.

Enligt Cancerfonden dagligröker en av fyra elever i årskurs två i gymnasiet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!