Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danskt vaccin redo att testas på människor

”Vaccintvekan verkar vara som bortblåst”.
Vaccinationen mot covid-19 pågår över hela världen. Men det behövs mycket vaccin.
Foto: HAU DINH / AP TT NYHETSBYRÅN
Det danska läkemedelföretaget Bavarian Nordic är reda att testa sitt vaccin på människor. Det kan i framtiden bli ett alternativ till Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca som är de företag som i dag levererar vaccin till EU.
Foto: Colourbox

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har visat stort missnöje med EU:s vaccinationsprogram. 

Nu är det danska läkemedelföretaget Bavarian Nordic redo att testa sitt coronavaccin på människor. Det skriver företaget i ett pressmeddelande. 

– Vi är glada att kunna rapportera starka förkliniska resultat, säger vd Paul Chaplin. 

Läkemedeljättarna hinner inte med att producera vaccin mot covid-19 i efterfrågad takt. Nu ger sig mindre företag in i kampen. 

En av dessa är det danska läkemedelföretaget Bavarian Nordic som nu meddelar att de är redo att testa sitt vaccin på människor. 

Vaccinet, som kallas för ABNCoV2 har visat sig vara effektivt mot covid-19 samt efterföljande problem med sjukdomen. 

– De här resultaten uppmuntrar vår vidare utveckling av vaccinet, säger företagets vd Paul Chaplin i ett pressmeddelande. 

I de kommande testerna ska 42 friskna vuxna ingå och om de är lyckade går man vidare till en så kallad fas 3-studie. Sedan ska vaccinet godkännas av myndigheterna. 

Bavarian Nordic är därmed långt ifrån först på bollen när det gäller ett vaccin mot corona men menar att de nya mutationerna av viruset skapar ett behov av nya vaccin för en lång tid framöver. 

– Flera vaccin är redan godkända och används för att bekämpa pandemin, men hur de skyddar mot nya varianter av sjukdomen är okänt, säger Paul Chaplin.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har visat ett missnöje med EU:s förmåga att få fram vaccin.
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA / TT

Missnöje med EU:s vaccinprogram

Danmark ligger i det absoluta toppskiktet i EU när det gäller antalet vaccindoser som delats ut, bara lilla Malta är bättre.

Ändå har regeringen, med statsminister Mette Fredriksen i spetsen, varit öppet kritiska till EU:s vaccinprogram. Det går för långsamt att få fram vaccin. Därför reste Mette Frederiksen under förra veckan till Israel för att träffa landets premiärminister Benjamin Netanyahu och diskutera ett samarbete om vaccintillverkning.

– Jag gläder mig över att Danmark kan samarbeta med Israel, som just nu är världsmästare på vaccin, sade Frederiksen enligt Danmarks Radio i samband med resan. 

Hon var inte främmande för att skaffa vaccin på egen hand. 

– Vi köper gärna från alla länder som har överskott på vaccin, sa hon under en presskonferens uppger TV2

Nu verkar det dock som att vaccinleveranserna till EU kommer ta rejäl fart under det andra kvartalet. Det berättar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till den tyska tidningen Stuttgarter Zeitung.

Hon förväntar sig att EU kan räkna med att ta emot 100 miljoner doser i månaden, det innebär 300 miljoner doser för april, maj och juni. 

TV: Det här är Danmarks statsminister

Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!