Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danskt terrormål går mot sitt slutskede

KÖPENHAMN. Terrorrättegången i Danmark om planerna på en attack mot tidningen Jyllands-Posten 2010 är i sitt slutskede.

När åklagarna i dag inledde slutpläderingen lades stor vikt vid de uttalanden som de åtalade fyra männen gjort under rättegången.

– De borde kunna ge en bra förklaring till vad de haft för sig, sa statsåklagare Gyrithe Ulrich, som inte anser att männen gjort det.

Rättegången mot de misstänkta terroristerna, Munir Awad, 30, Omar Abdalla Aboelazm, 31, Mounir Dhahri, 45 och Sabhi Zalouti, 38, som inleddes den 13 april är nu inne i sitt slutskede. Männen står åtalade för att ha planerat att storma Jyllands-Postens och Politikens gemensamma lokaler på Rådhusplatsen i Köpenhamn fortsätter. Åklagarna hävdar att de planerade ett attentat mot Jyllands-Postens  redaktion i Köpenhamn, möjligen vid ett evenemang den 29 december, där  bland andra Danmarks kronprins Frederik skulle medverka.

"De ska alla dö"

Männen greps den 29 december förra året efter att svensk och dansk säkerhetspolis avlyssnat dem dygnet runt och lyckats avslöja deras plan på att utföra en massaker.

På en inspelning därifrån hörs två personer diskutera hur man ska skaffa patroner. I samtalet dras en parallell till ett tjetjenskt terrorangrepp och vid ett tillfälle säger en av männen:

– De ska alla dö, utom kvinnorna.

Vid tillslaget mot beslagtogs bland annat en kpist, en pistol, ljuddämpare och 200 plastband som männen skulle använda för att bakbinda sina offer. Sedan dess har de suttit häktade med fulla restriktioner.

Saknar bra förklaring

På onsdagen inledde åklagarna sin slutplädering. Statsåklagare Gyrithe Ulrich lade då stor vikt vid de uttalanden männen gjort under förhandlingen.

Åklagarnas och försvarets pläderingar väntas fortsätta under onsdagen och torsdagen. Dom väntas nästa vecka.

- De borde kunna ge en bra förklaring till vad de haft för sig, sa hon, som inte anser att männen gjort det.

En av de misstänkta, Sabhi Zalouti, pekas ut 38-åringen som hjärnan bakom planerna.

– Han har suttit som en spindel i nätet. Det är han som känner de andra åtalade och det är i hans lägenhet som planläggningen sker, sa Gyrithe Ulrich.

Han har under rättegången sagt att terrorplanerna bara var "tomt snack."

- Vi pratade bara om att det var möjligt att utföra ett attentat men inte att vi verkligen skulle göra det, sa han i rätten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!