Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danskfödd IS-krigare förlorar medborgarskap

En 25-årig man som är född och uppvuxen i Danmark förlorar sitt medborgarskap efter att ha deltagit i strider i Syrien. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: UNCREDITED / AP
25-åringen är den första person som är född och uppvuxen i landet som förlorar sitt medborgarskap.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen i Danmark har beslutat att en 25-åring som är född i landet ska bli av med sitt medborgarskap.

Detta efter att han anslutit sig till terrorsekten IS och deltagit i strider i Syrien.

Domen är unik, rapporterar Danmarks Radio.

Den 25-årige mannen dömdes 2016 i tingsrätten i Glostrup till sju års fängelse för att ha gått med i IS och deltagit i strider.

Domen överklagades till hovrätten, som i mars i år skärpte straffet och fråntog honom hans medborgarskap, rapporterar Danmarks Radio.

Även den domen överklagades men nu har Högsta domstolen beslutat att 25-åringen, som även är turkisk medborgare, ska förlora sitt danska medborgarskap.

IS-krigaren ska utvisas från Danmark på livstid

I domen ingår livstids utvisning från landet efter avtjänat straff, sex års fängelse.

I sina domskäl skriver Högsta domstolen att det finns tungt vägande skäl att upphäva mannens medborgarskap. Bland annat för att han två gånger under år 2013 reste till Syrien för att strida med IS. I samband med resorna deltog han i träningsläger och lärde sig att hantera vapen, skriver rätten i domen.

Enligt Högsta domstolen har han också försökt stötta terrorsekten ekonomiskt genom att skicka pengar, 20 000 danska kronor, till IS.

Dömde krigaren hyllade Köpenhamnsterroristen 

I domen väger domstolen också in att han hyllade terroristen Omar El-Husseins offentligt på nätet efter terrorattackerna i i Köpenhamn 2015.

Domen är helt unik i det att det är första gången som en IS-krigare som är född och uppvuxen i Danmark fråntas sitt medborgarskap. Så sent som i juni förra året blev en annan man i Danmark av med sitt medborgarskap på kriminella grunder. Mannen, som även är marockansk medborgare, hade dock kommit till Danmark först som vuxen, enligt Danmarks Radio.

Sverige kan inte upphäva medborgarskap

I Sverige kan ett medborgarskap inte återkallas, för att det ska kunna ske krävs en grundlagsändring. Till och från höjs röster för att lagen borde ändras. I början av september i år lanserade Moderaterna via sin rättspolitiske talesman, Tomas Tobé, ett förslag om att medborgarskap ska kunna upphävas om personen till exempel stridit för IS.

Sverigedemokraterna har tidigare krävt en lag som gör det möjligt att upphäva medborgarskap som beviljats på felaktiga grunder och Kristdemokraterna vill ha en möjlighet att dra in medborgarskap vid bestickning.