En 25-årig man som är född och uppvuxen i Danmark förlorar sitt medborgarskap efter att ha deltagit i strider i Syrien. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UNCREDITED / APEn 25-årig man som är född och uppvuxen i Danmark förlorar sitt medborgarskap efter att ha deltagit i strider i Syrien. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UNCREDITED / AP
En 25-årig man som är född och uppvuxen i Danmark förlorar sitt medborgarskap efter att ha deltagit i strider i Syrien. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UNCREDITED / AP
25-åringen är den första person som är född och uppvuxen i landet som förlorar sitt medborgarskap. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN25-åringen är den första person som är född och uppvuxen i landet som förlorar sitt medborgarskap. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
25-åringen är den första person som är född och uppvuxen i landet som förlorar sitt medborgarskap. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danskfödd IS-krigare förlorar medborgarskap

Publicerad

Högsta domstolen i Danmark har beslutat att en 25-åring som är född i landet ska bli av med sitt medborgarskap.

Detta efter att han anslutit sig till terrorsekten IS och deltagit i strider i Syrien.

Domen är unik, rapporterar Danmarks Radio.

Den 25-årige mannen dömdes 2016 i tingsrätten i Glostrup till sju års fängelse för att ha gått med i IS och deltagit i strider.

Domen överklagades till hovrätten, som i mars i år skärpte straffet och fråntog honom hans medborgarskap, rapporterar Danmarks Radio.

Även den domen överklagades men nu har Högsta domstolen beslutat att 25-åringen, som även är turkisk medborgare, ska förlora sitt danska medborgarskap.

IS-krigaren ska utvisas från Danmark på livstid

I domen ingår livstids utvisning från landet efter avtjänat straff, sex års fängelse.

I sina domskäl skriver Högsta domstolen att det finns tungt vägande skäl att upphäva mannens medborgarskap. Bland annat för att han två gånger under år 2013 reste till Syrien för att strida med IS. I samband med resorna deltog han i träningsläger och lärde sig att hantera vapen, skriver rätten i domen.

Enligt Högsta domstolen har han också försökt stötta terrorsekten ekonomiskt genom att skicka pengar, 20 000 danska kronor, till IS.

Dömde krigaren hyllade Köpenhamnsterroristen 

I domen väger domstolen också in att han hyllade terroristen Omar El-Husseins offentligt på nätet efter terrorattackerna i i Köpenhamn 2015.

Domen är helt unik i det att det är första gången som en IS-krigare som är född och uppvuxen i Danmark fråntas sitt medborgarskap. Så sent som i juni förra året blev en annan man i Danmark av med sitt medborgarskap på kriminella grunder. Mannen, som även är marockansk medborgare, hade dock kommit till Danmark först som vuxen, enligt Danmarks Radio.

Sverige kan inte upphäva medborgarskap

I Sverige kan ett medborgarskap inte återkallas, för att det ska kunna ske krävs en grundlagsändring. Till och från höjs röster för att lagen borde ändras. I början av september i år lanserade Moderaterna via sin rättspolitiske talesman, Tomas Tobé, ett förslag om att medborgarskap ska kunna upphävas om personen till exempel stridit för IS.

Sverigedemokraterna har tidigare krävt en lag som gör det möjligt att upphäva medborgarskap som beviljats på felaktiga grunder och Kristdemokraterna vill ha en möjlighet att dra in medborgarskap vid bestickning.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag