Omar Abdel Hamid el-Hussein dödade två personer och skadade fem vid attackerna i Köpenhamn.
Omar Abdel Hamid el-Hussein dödade två personer och skadade fem vid attackerna i Köpenhamn.

Danske terroristen begravs på fredagen

Publicerad

Omar Abdel Hamid El-Hussein begravdes i Bröndby under fredagen.

Och intresset var stort. När det islamiska trossamfundet höll en minnesstund för den misstänkte gärningsmannen var det fullt hus i moskén,

Strax minnesstunden fördes 22-åringens kropp till begravningsplatsen, där han begravdes 14.30 – inför ögonen på ett stort antal maskerade män.

– Är man muslim har man rätt att begravas på en muslimsk begravningsplats, säger Kasem Said Ahmad, från Dansk muslimsk begravningsfond tillbt.dk.

Omar Abdel Hamid El-Hussein, den 22-årige man som låg bakom terrorattackerna i Köpenhamn förra helgen, begravdes under fredagseftermiddagen i Bröndby. En minnesstund hölls i samband med fredagsbönen i den fullproppade moskén på Dortheavej i Köpenhamn, innan kroppen flyttades till begravningsplatsen.

"Alla får lika behandling"

Tidigare på dagen fick Omar Abdel Hamid El-Husseins familj hem 22-åringens kropp. Och i sedvanlig ordning gjordes en rituell tvättning av kroppen.

Senare på eftermiddagen begravdes alltså den misstänkte gärningsmannen i Bröndby.

– Precis efter fredagsbönen transporteras liket in i moskén. Samtidigt gjorde man sig redo för att be en bön till. När den var över transporteras kroppen till begravningsplatsen, säger Mohamed Nehme, till Ekstrabladet.

– Det spelar inte någon roll om man är gängrelaterad eller vem du är. Alla får samma behandling, fortsätter han.

Maskerade män på begravningen

Strax efter 14-tiden på eftermiddagen flyttades Omar Abdel Hamid El-Hussein kroppen från moskén till begravningsplatsen i Bröndby.

Och trots att 22-åringen har palestinsk bakgrund och dessutom bott i Jordanien i tre år, begravdes han i Danmark.

– Han ska begravas på ett vanligt sätt. Vi dömer inte våra döda efter deras historik. Är man muslim har man rätt att bli begravt på en muslimsk begravningsplats, säger Kasem Said Ahmad.

På Omar Abdel Hamid El-Husseins begravning var uppslutningen stor. Många män, framför allt unga män, var på 22-åringens begravning. En del av männen på platsen var maskerade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag