Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danske terroristen begravs på fredagen

Omar Abdel Hamid el-Hussein dödade två personer och skadade fem vid attackerna i Köpenhamn.

Omar Abdel Hamid El-Hussein begravdes i Bröndby under fredagen.

Och intresset var stort. När det islamiska trossamfundet höll en minnesstund för den misstänkte gärningsmannen var det fullt hus i moskén,

Strax minnesstunden fördes 22-åringens kropp till begravningsplatsen, där han begravdes 14.30 – inför ögonen på ett stort antal maskerade män.

– Är man muslim har man rätt att begravas på en muslimsk begravningsplats, säger Kasem Said Ahmad, från Dansk muslimsk begravningsfond tillbt.dk.

Omar Abdel Hamid El-Hussein, den 22-årige man som låg bakom terrorattackerna i Köpenhamn förra helgen, begravdes under fredagseftermiddagen i Bröndby. En minnesstund hölls i samband med fredagsbönen i den fullproppade moskén på Dortheavej i Köpenhamn, innan kroppen flyttades till begravningsplatsen.

"Alla får lika behandling"

Tidigare på dagen fick Omar Abdel Hamid El-Husseins familj hem 22-åringens kropp. Och i sedvanlig ordning gjordes en rituell tvättning av kroppen.

Senare på eftermiddagen begravdes alltså den misstänkte gärningsmannen i Bröndby.

– Precis efter fredagsbönen transporteras liket in i moskén. Samtidigt gjorde man sig redo för att be en bön till. När den var över transporteras kroppen till begravningsplatsen, säger Mohamed Nehme, till Ekstrabladet.

– Det spelar inte någon roll om man är gängrelaterad eller vem du är. Alla får samma behandling, fortsätter han.

Maskerade män på begravningen

Strax efter 14-tiden på eftermiddagen flyttades Omar Abdel Hamid El-Hussein kroppen från moskén till begravningsplatsen i Bröndby.

Och trots att 22-åringen har palestinsk bakgrund och dessutom bott i Jordanien i tre år, begravdes han i Danmark.

– Han ska begravas på ett vanligt sätt. Vi dömer inte våra döda efter deras historik. Är man muslim har man rätt att bli begravt på en muslimsk begravningsplats, säger Kasem Said Ahmad.

På Omar Abdel Hamid El-Husseins begravning var uppslutningen stor. Många män, framför allt unga män, var på 22-åringens begravning. En del av männen på platsen var maskerade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!