Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han har ingen plats i det danska samhället”

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen om utvisningen av Said Mansour: ”Han har ingen plats i det danska samhället”.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Flyget från Kastrup till Casablanca i Marocko lyfter klockan 17.40. Med på flyget från Kastrup fanns danska Radio24syvs journalist Thomas Foght som publicerade en bild på Said Mansour.
Foto: Thomas Foght.
58-årige Said Mansour utvisas från Danmark efter att han dömts för att ha uppmanat till terror.

Nu utvisas den 58-årige Said Mansour från Danmark, rapporterar danska TV2.

Två gånger har han dömts för att ha uppmanat till terror, och på fredagen överlämnade han till marockanska myndigheter.

– Han har ingen plats i det danska samhället, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen om utvisningen.

Den 58-årige Said Mansour föddes i Marocko och var känd i Danmark som ”Bokhandlaren från Brønshøj”. På fredagen utvisades han från Danmark efter att han två gånger har dömts för att ha uppmanat till terror, rapporterar danska TV2. Flyget från Kastrup till Casablanca i Marocko lyfte klockan 17.40.

Venstre-ledaren och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bekräftar att Mansour lämnats över till marockanska myndigheter.

– Jag är mycket tillfreds med att vi med utvisningen av Said Mansour sänder en tydlig signal till omvärlden. Djupt kriminella utlänningar, som undergräver våra värderingar och främjar terror har ingen plats i det danska samhället, säger han.

Dömd för att ha uppmanat till terror

Mansour har två gånger dömts för att ha uppmanat till terror och för att ha hyllat al-Qaida. Senaste gången han dömdes var 2014, då fick han fyra års fängelse och två år senare blev han fråntagen sitt danska medborgarskap av Högsta domstolen. 

I februari 2018 hade Mansour avtjänat sitt fängelsestraff och har sedan dess suttit häktad i väntan på utvisningen. 

Den 10:e december var den danske statsministern på plats i Marocko där utvisningen av Said Mansour diskuterades med landets myndigheter. Fallet har flera gånger diskuterats länderna emellan och utvisningen har dragit ut på tiden men den kunde alltså genomföras på fredagen, en nyhet som Dansk Folkepartis Martin Henriksen gladde sig åt.

– Nu slipper vi ännu en islamist och det är en skön känsla. Det här har vi kämpat med under lång tid. Nu är han äntligen i en eller annan tråkig fängelsecell i ett uselt marockansk fängelse och det passar oss i Dansk Folkeparti fint, säger han.

Med på flyget från Kastrup fanns danska Radio24syvs journalist Thomas Foght som publicerade en bild på Said Mansour. Efter att flygplanet landat i Casablanca blev Foght eskorterad från gaten och han har inte varit i kontakt med Mansour, berättar han på Twitter.

https://twitter.com/Thomasfoght/status/1081263027985567744

Said Mansour har gett uttryck för att han fruktar för sin säkerhet i Marocko, rapporterar Danmarks radio. Tidigare har Europadomstolen för mänskliga rättigheter ansett att Sverige inte kunnat utvisa en misstänkt terrorist, eftersom han riskerade att drabbas av tortyr. Och fredagens utvisning an Mansour har fått danska Amnesty att reagera.

– Vi vet, att det förekommer tortyr i Marockos fängelser, konstaterar Trine Christensen, som er generalsekreterare för Amnesty International Danmark.

Advokaten: ”Ingen överraskning”

Eigil Strand, Mansours advokat, fick besked om utvisningen i ett mejl från den danska polisen.

– Det kommer inte som en överraskning, varken för honom eller mig, att det slutade med en utvisning. Men jag är irriterad över att jag inte blir informerad om det förrän han sitter på flyget, säger advokat Eigil Strand till danska TV2. 

Advokaten tror att hans klient kan vara på fri fot inom kort.

– Mitt bud är att han hålls kvar av myndigheterna i Marocko och blir förhörd i en viss utsträckning och förmodligen kommer han att vara frihetsberövad en tid. Jag har en förväntan om att han kommer vara på fri fot därefter, säger Eigil Strand till Danmarks radio.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!