Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske prinsens ex-flickvän är död

Danska prins Joachims första flickvän Iben Kadziola har gått bort i cancer.Foto: Suvad Mrkonjic
Iben Kadziola dog i cancer, 48 år gammal. Foto: Larsen Claus Bjørn
Prins JoachimFoto: Lasse Svensson

Danska prins Joachims första flickvän Iben Kadziola har gått bort i cancer.

Det bekräftar hennes änkling för BT.

– Hon hade levt i dag om läkarna hade lyssnat, säger Thomas Plesner Birch Kadziola till BT.

Iben Kadziola blev 48 år gammal.

Danska prins Joachim var tillsammans med fotomodellen Iben Kadziola i början av 90-talet och enligt dansk press var hon hans första flickvän, och hans ungdomskärlek.

De levde ihop i fem år och enligt tidningen BT var hon bland annat med och firade Prins Henrik och drottning Margrethes silverbröllop. Då hette hon Iben Plesner Detlefs.

Nu har hon gått bort i cancer, endast 48 år gammal.

Hennes sjukdom ska ha börjat som en långsam variant av tarmcancer, enligt BT, men upptäckts allt för sent. Cancern ska ha spritt sig kraftigt till underlivet och in i ryggen, och orsakat metastaser i lungorna och bäckenet.

I en tidigare intervju med danska Femina uttryckt att hennes läkare inte tog symptomen på allvar innan det var för sent.

"Det var ju något som var helt fel"

– Det var ju något som var helt fel. Jag har också alltid varit väldigt aktiv och börjat löpa lite. Men jag kunde inte förstå varför jag fick så vansinnigt ont i ryggen varje gång jag hörde mig. Så jag gick till en kiropraktor. Tredje gången sa hon: Iben, det är inte mitt bord. Kan jag skriva till din läkare? sa Iben Kadziola till Femina för strax över ett år sen.

Så ser hennes änkling, Thomas Plesner Birch Kadziola, också på saken.

– Hon hade levt i dag om läkarna hade lyssnat på henne när hon sa att hon hade cancer. Det är en skamfläck och ett lysande exempel på att läkare ska lyssna mer på sina patienter, säger han till BT.

Efter modellkarriären jobbade Iben Kadziola som konstnär och bildlärare. Hon bodde i Nysted på danska ön Lolland.

Enligt BT gick Iben Kadziola bort på Svanevig Hospice på Lolland i måndags.