Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske prins Henrik bär sin buk med grace

Prins Henrik i den kungliga båten under Tall ships race i Aarhus förra veckan. Prinsen passade även på att hoppa i land och handla fisk i samma enkla mundering.
Foto: Mick Anderson

Danske prins Henrik bär sin buk med grace och ett smil. Och det kan han kosta på sig, enligt Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet.

– Han är bara att gratulera. Men hade han haft den kaggen som 40-åring hade han varit en högriskindivid.

Prins Henrik, 79 har inga problem med att skylta med sitt yttre. Dansk media har uppmärksammat den kungliga buken förr. I en kommentar till semesterbilder från Thailand 2010 konstaterade Ekstrabladet att Henrik bar magen "med samma stolthet som en höggravid kvinna" i sina promenader längs strandbrynet.

I samband med den artikeln kom det dock fram att Henrik också tänkte motionera med vännen Erik Brandt för att få bukt med buken. I vintras var kaggen på tapeten igen. Då rapporterade det franska magasinet Point de vue att prinsen avgett ett nyårslöfte om att gå ner några kilo runt magen.

"Slank hela livet"

– Jag har varit slank i hela mitt liv men inte de sista tio åren. Så jag är nog tvungen att skippa bröd, potatis, ris och vin, berättade prinsen som tänkte hålla sig till fisk och grönsaker.

– Men vin! Det blir svårare. Inte minst för att jag producerar eget vin och vad ska vinkännarna säga om jag inte dricker mitt eget vin?

Bilderna från Århus visar att det har gått så där med prinsens föresatser. Prinsen verkar dock konsekvent eftersom han enligt rapporterna från Århus gick i land för att köpa fisk i hamnen. Att fetma är farligt är ingen nyhet. En rejäl kagge ökar statistiskt sett risken att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Stephan Rössner, även känd som bantningsprofessorn, menar att Henrik antagligen tillhör en kategori människor som faller utanför statistikens ramar.

– Fram till 65-70 års ålder så är fetma en klar riskfaktor. Det är statistiskt helt klart. Men kommer man upp mer i åldern spelar fetman mindre roll. Det finns 99-åringar som är feta och har rökt, supit och knarkat och inte gått en meter i onödan som klarar sig utmärkt. Sedan finns det 40-åringar som har sprungit miltals i slingan och faller döda ner. Så livet är orättvist och i det avseendet är prinsen en vinnare, säger professorn.

"Är det livskvalitet?"

– Nu kan jag ju inte hans allmäntillstånd men han ser inte ut som en kille som går omkring med kärlkramp eller mår dåligt. Statistiskt sett är han en intressant person.

Stephan Rössner menar att det vore meningslöst att tvinga prinsen till viktväktarna för att bli av med åtta kilo.

– Då kanske han får tre veckor längre med rollator på hemmet. Men är det livskvalitet? Jag ser ingen anledning för någon läkare att gå på honom.

Hade prinsen haft samma kagge som 40-åring hade det varit en annan diagnos från professorn.

– Inget snack om att en 40-åring med den kaggen är en högriskindivid.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!