Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske hälsoministerns vädjan: ”Ta rekommendationerna på allvar”

Danske hälsoministern Magnus Heunicke (S) uttryckte stor oro under en presskonferens i måndags.Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Många danskar tycks fortsätta sina liv som vanligt, utan hänsyn till myndigheternas rekommendationer.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Håll avstånd och begränsa fysisk kontakt.

Det är rekommendationer som de danska myndigheterna bett sina invånare att följa. 

Men många fortsätter som vanligt och nu säger hälsominister Magnus Heunicke (S) ifrån:

– Detta måste tas på allvar.

Det är för många danskar som inte följer myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd, menar den danske hälsoministern Magnus Heunicke (S). 

På en presskonferens i måndags uttryckte han sin oro:

– Det gäller oss alla. Vi riskerar att starta smittskedjor och i slutet av smittskedjan finns äldre, barn eller medborgare med kroniska sjukdomar. Vi måste stoppa den mycket snabba spridningen och få den under kontroll, sa han. 

Den danska regeringen har vädjat att alla som kan ska arbeta hemifrån, de har stängt skolor och skickat hem tjänstemän. De har till och med stängt landsgränsen. Allt för att begränsa spridningen av coronaviruset så gott det går. 

Solen lockade till umgänge

Men det vackra vädret i helgen lockade ut många danskar på gatorna för att umgås i solen. 

– Människor står för nära varandra i köer vid bagerier och stormarknader. Vi måste ha mat, men det fungerar inte om vi inte håller avståndet, sa Magnus Heunicke.

Även om danskarna har blivit ombedda att stanna hemma kan det enligt myndigheterna vara hälsosamt att gå ut och ta en paus. Det är tillåtet att ta barnen till lekparken, rasta hunden eller gå på promenad i skogen. Men var försiktig och undvik fysisk kontakt är vad som gäller.

– Det är i slutändan de enskilda danskarnas ansvar. Vi kan inte sätta polis eller myndigheter vid varje kö i Danmark. Det är därför det är så viktigt göra det vi har varit så bra på: att stå tillsammans genom att stå isär.

Missa inga nyheter! Ladda ner KvP:s app – och slå på notiser – för senaste nytt.