Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danskar shoppar i Malmö – svenskar ses som smitthärd

Anders Tegnell kommenterar det ökade resandet under helgen.
Kristina Olsson, halvdansk, frilansjournalist och Sverige-korrespondent vid danska tidningen Politiken.
Foto: Jesper Heimerson/Magasinet Skåne
Under söndagskvällen var det kilometerlånga köer på Öresundsbron med danska bilar som skulle tillbaka.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Danmark pågår en hätsk politisk debatt om att svenskar borde stängas ute när gränserna öppnas.

Samtidigt börjar danskarna nu strömma in i Sverige – vilket retat upp skåningarna.

– Det upplevs som en dubbelmoral, säger Kristina Olsson, halvdansk och Sverige-korrespondent vid danska tidningen Politiken.

Danmark öppnar upp landet igen allt mer efter de hårda restriktionerna.

Samtidigt är gränserna fortsatt stängda mot Sverige, med några undantag. Nu får medborgare i nordiska länder komma in Danmark om man äger ett sommarhus i landet, har en partner där, eller har en dansk mor- eller farförälder. 

Den politiska debatten om gränserna går just nu varm i Danmark, där många partier vill att landet ska öppnas mot Norge och Tyskland – men inte mot Sverige. Makten över beslutet ligger dock hos regeringen – som ska ge besked om hur det blir den 29 maj.

– Det var en ganska hätsk debatt i onsdags om gränsernas öppnande. Det är många som skriker om detta. Många är kritiska och vill att Danmark ska öppnas mot Sverige, svenskar är en jättestor del av turismen. Sedan är det många som är rädda och upplever Sverige som en smitthärd, säger frilansjournalisten Kristina Olsson.

Danskarna har fritt kunnat åka fram och tillbaka mellan Sverige och Danmark under hela pandemin – för att shoppa, festa och åka till sommarstugan.

– Det blir en jättekonstig situation när det bara är stängt från ena hållet. Den danska debatten framhåller hur otroligt farligt Sverige är och så samtidigt är det kilometerlång kö över bron. När man läser sådant här känner det ju uppenbarligen lite som ett hån mot oss svenskar. Det upplevs som en dubbelmoral och är något många blir irriterade över, säger Kristina Olsson.

”Danmark får behålla sina danskar hemma”

Carina Rosdahl, 63, Hyllie: ”Danmark får behålla sina danskar hemma”
Foto: Privat

På sociala medier kan man läsa många upprörda inlägg om problematiken. Många skåningar har reagerat, en av dem är Hyllie-bon Carina Rosdahl, 63. Hon säger att hon tycker det är okej att danskarna stänger sitt land men att de då inte heller borde få komma hit.

– Jag bor vid Emporia och vi ser hur mycket danskar det är där och handlar. Vi såg danska bilar på vägarna på väg ner mot Ystad och jag hörde att det var jättemånga på Ullared i helgen. Jag tycker det är moraliskt fel att stänga sitt land för inresor men ha öppet för utresor. De är rädda för att bli smittade men sedan åker de hit och tar med sig smittan hem. Jag tycker det här är jättefel av Danmark. Danmark får behålla sina danskar hemma, säger Carina Rosdahl.

Désirée Chronéer, 55, Limhamn: ”Det är lite dubbelmoral”
Foto: Privat

En annan som reagerat är Désirée Chronéer, 55, som bor på Limhamn.

– Jag tycker det är fånigt. Det är lite dubbelmoral. Det är svårt att förstå varför det åker hit hur mycket danskar som helst till Malmö och kommer och shoppar och är i sina stugor. Samtidigt som inte svenskar får göra någonting. Det blir liksom lite annan syn på danskarna tror jag. Vi är inte samma vänner längre känns det som.

Ulrike Asklund, 52, Höör.
Foto: Privat

Ulrike Asklund, 52, som bor i Höör är tysk medborgare men kan i praktiken inte åka till sitt hemland eftersom Danmark har stängt.

– Jag har inget emot att danskarna hälsar på här men vad jag tycker är konstigt är att inte svenskar tillåts resa in i Danmark. Är man så rädd för att få coronasmittan till Danmark borde man också tänka på sina egna medborgare, som kan röra sig fritt. Det känns ologiskt. Danskarna får resa fritt vart de vill men inte svenskar och folk som vill passera Danmark, säger Ulrike Asklund.

Kristina Olsson tror att det kommer komma allt fler danskar till Skåne i takt med att sommarsäsongen närmar sig. 

– Att det varit många just nu kan ha att göra med att Danmark börjat öppna upp igen och att man då blir lite mer vådlig. Sedan att det varit långhelg, fint väder och folk börjar åka mer och mer över till Sverige.

Under söndagskvällen var det kilometerlånga köer på Öresundsbron av danska bilar som var på väg hem efter Kristi Himmelfärdshelgen.

Något som nu fått Danska UD att ryta ifrån, då det strider mot man Danmarks avrådan från ”icke-nödvändiga resor”.

– Vår helt klara uppmaning är: Stanna hemma i Danmark tills det möjligen sker en förändring av resevägledningen för Sverige, säger Erik Brøgger, chef för avdelningen för organisation och medborgarservice på ministeriet till Sydsvenskan.

Handelsministern: ”Diskriminering”

Från politiskt håll i Sverige har frågan väckt mycket debatt – och Danmark har mött stark kritik.

Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) har tidigare uttryckt att hon tycker det vore olyckligt av Danmark att öppna för norrmän och tyskar men inte svenskar. 

– Jag har påtalat tydligt att en diskriminering av Sverige inte är acceptabel, säger hon till HD/Sydsvenskan.

Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L) publicerade i mitten av maj ett öppet brev till Mette Frederiksen i Danmarks Radio. Han menar att ”en stängd gräns mellan Köpenhamn och Lund motsvarar en stängd gräns mellan Köpenhamn och Roskilde”.

Katrin Stjernfeldt Jammeh: ”Irrationellt”
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är inne på samma spår, för några dagar sedan skrev hon ”hyggligt orimligt att tro att smittan sprids mer åt ena hållet” på Twitter.

https://twitter.com/KatrinS_J/status/1262672891969183744

Relationen tar skada 

Kristina Olsson upplever att danskarna generellt känner väldigt olika inför en eventuell gränsöppning mot Sverige.

– Det finns en hel del danskar som tycker man borde öppna och en hel del som är rädda. Många förstår inte att det i Skåne är bättre smittläge än i Köpenhamn. Det har också blivit en överdriven bild av hur det är i Sverige, säger Kristina Olsson.

”Det går som en mur genom Öresund” säger Katarina Olsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kristina Olsson tror att relationen mellan Sverige och Danmark fått sig en törn av coronakrisen.

– Jag tror inte att det förbättrar läget för relationen mellan Sverige och Danmark. Det är som att man inte pratar med varandra, trots att det är samma region. Det går fortfarande som en mur genom Öresund och jag tror många skåningar blivit medvetna om det och irriterade, säger Kristina Olsson.

Professorn: Rätt av danskar att stoppa svenskar

Björn Olsen, professorn i infektionssjukdomar, förstår att grannländerna inte vill öppna för Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!