Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska vaccinplanen – blanda olika sorter

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nu överväger danska hälsomyndigheter att de som fått sin första dos kan få vaccin från en annan tillverkare i andra dosen. I alla fall om pausen av Astra Zenecas vaccin förlängs.
Foto: SOPA IMAGES / GUSTAVO VALIENTE / SOPA IMAGES/S SIPA USA

I Danmark är det fortfarande helt stopp för coronavaccinet från Astra Zeneca.

Nu överväger hälsomyndigheterna att blanda vaccin – de som fått en dos kan få en annan sort vid andra sprutan. 

– Vi avvaktar våra egna forskningsresultat och hoppas kunna komma med ett besked i nästa vecka, säger Søren Brostrøm vid Sundhedsstyrelsen. 

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA slog tidigare i veckan fast att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin ”Vaxzevria” och allvarliga biverkningar som blodproppar, brist på blodplättar och blödningar – men att det är väldigt sällsynt och rör sig om enstaka fall.

I stort sett alla länder har tagit olika beslut hur man hanterar vaccinet. 

I Belgien ges vaccinet bara till personer över 55, i Sverige är gränsen dragen vid 65. Italienare och fransmän erbjuds det om de är över 60. I Danmark är det ingen alls som får vaccinet. Ett beslut myndigheterna i landet är nöjda med. 

– EMA:s besked bekräftar för oss att vi i Danmark har visat gott omdöme genom att pausa användandet av vaccinet under tiden som en utredning görs, säger Søren Brostrøm vid Sundhedsstyrelsen. 

Jytte Margrete Frederiksen var en av de första danskarna som fick vaccin mot corona. Nu har 821 579 fått sin första dos.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

100 000 doser – på en dag

Det är 150 000 danskar som redan har fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin. Hittills är det två inrapporterade fall med liknande biverkningar som EMA beskriver. 

Nu överväger danska hälsomyndigheter att de som fått sin första dos kan få vaccin från en annan tillverkare i andra dosen. I alla fall om pausen av Astra Zenecas vaccin förlängs.

– Vi avvaktar våra egna forskningsresultat och hoppas kunna komma med ett besked i nästa vecka

Det är 821 579 danskar som har fått sin första vaccindos. Det motsvarar 14,1 procent av befolkningen. Motsvarande siffra för Sverige är 12,8. 

På måndag kommer ett test inför den kommande mass-vaccineringen att göras. Då är det tänkt att 100 000 danskar ska få en dos. 

– Vi gör det för att vara redo inför framtiden då vi enligt planerna kommer att få större leveranser, säger hälsominister Magnus Heunicke i ett uttalande på Facebook.

TV: Fler nyheter om corona

73-åriga Tiiu: ”Jag har levt i ett limbo”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!