Flickan blev radikalserad efter en semester i Turkiet. Processen beskrivs ha varit mycket kort. Nu riskerar hon livstids fängelse för planerna på att spränga två skolor i Danmark i luften. Foto: PRIVATFlickan blev radikalserad efter en semester i Turkiet. Processen beskrivs ha varit mycket kort. Nu riskerar hon livstids fängelse för planerna på att spränga två skolor i Danmark i luften. Foto: PRIVAT
Flickan blev radikalserad efter en semester i Turkiet. Processen beskrivs ha varit mycket kort. Nu riskerar hon livstids fängelse för planerna på att spränga två skolor i Danmark i luften. Foto: PRIVAT
Flickan står åtalad för förberedelse till terrorbrott vid rätten i Holbæk. Åklagaren yrkar på att hon döms till förvaring, livstids fängelse. Foto: GoogleFlickan står åtalad för förberedelse till terrorbrott vid rätten i Holbæk. Åklagaren yrkar på att hon döms till förvaring, livstids fängelse. Foto: Google
Flickan står åtalad för förberedelse till terrorbrott vid rätten i Holbæk. Åklagaren yrkar på att hon döms till förvaring, livstids fängelse. Foto: Google
Sprängämnet som flickan tillverkade hemma var det samma som användes vid terrorattacken vid flygplatsen i Bryssel i mars förra året. Foto: Farnum ShakeiraSprängämnet som flickan tillverkade hemma var det samma som användes vid terrorattacken vid flygplatsen i Bryssel i mars förra året. Foto: Farnum Shakeira
Sprängämnet som flickan tillverkade hemma var det samma som användes vid terrorattacken vid flygplatsen i Bryssel i mars förra året. Foto: Farnum Shakeira
Flickan planerade att spränga dels sin egen skola, Sydskolen i Fårvejle (vänstra explosionen), och dels den judiska Carolinaskolan i Köpenhamn, i luften.Flickan planerade att spränga dels sin egen skola, Sydskolen i Fårvejle (vänstra explosionen), och dels den judiska Carolinaskolan i Köpenhamn, i luften.
Flickan planerade att spränga dels sin egen skola, Sydskolen i Fårvejle (vänstra explosionen), och dels den judiska Carolinaskolan i Köpenhamn, i luften.

Danska tonårsflickans snabba väg in i terrorn

Publicerad

Den 15-åriga flickan blev radikaliserad efter en semester i Turkiet.

När hon kom hem till Danmark började hon planera bombattacker mot två skolor.

Nu står hon inför rätta och riskerar att spärras in för alltid.

Rättegången är i det närmaste unik. Flickan var bara 15 år när hon misstänks ha börjat planeringen för att spränga dels sin egen skola, Sydskolen i Fårvejle, dels den judiska Carolinaskolan i Köpenhamn, i luften.

Nu är hon 17 år och åtalad för förberedelse till terrorbrott. Enligt åklagaren Kristian Kirk Petersen blev flickan radikaliserad under en semesterresa till Turkiet. Hemma i Danmark igen konverterade hon till islam. Samtidigt väcktes hennes intresse för terrornätverket IS, flera av hennes sökningar på internet handlar om martyrer, jihad och terror.

Hennes aktivitet på sociala medier på internet mycket var omfattande. Anhöriga till flickan och personer i hennes omgivning slog larm till polisen och danska säkerhetstjänsten PET efter att hon bland annat lagt ut bilder på sig själv där hon poserade med vapen och uttalade stöd för jihad.

Vidare tog flickan kontakt med personer som hon trodde hade direkta kopplingar till tätskiktet inom IS, bland annat skrev hon på sociala medier till en profil som kallade sig Islamic State Media.

Åklagaren beskriver att radikaliseringsprocessen var mycket kort. På bara någon månad ska hon ha utvecklats till att vilja och vara beredd att utföra blodiga terrorattacker.

Många ställer sig frågande till hur hon kunde förändras så dramatiskt på kort tid.

– På ytan framstår hon som vilken tjej som helst, säger åklagaren enligt danska TV2.

Mamman brände passet

Tonårsflickans familj kände stor oro över utvecklingen. Under förhören med henne under rättegångens första dag i onsdags berättade hon att hennes mamma brände upp hennes pass, syftet var att hindra henne från att åka till krigets Syrien och ansluta sig till IS.

Åklagaren har en massiv bevisning som han anser styrker åtalet om att flickan låg i planering för att utföra det som hade blivit det största terrordådet i Danmark genom tiderna, om det hade genomförts.

Vid en husrannsakan i hennes hem hittade polisen bland annat aceton, väteperoxid och citronsyra. 

Det är ingredienser i sprängämnet TATP som bland annat användes vid de blodiga terrordåden i Bryssel i mars 2016 och i Paris november 2015, dåd som kopplas till terrornätverket IS.

Planerna var långt gångna, påstår åklagaren. Polisen hittade även nedladdade manualer för bombbyggande.

"Ville vara intressant"

Bombattackerna genomfördes inte, enligt åklagaren eftersom hon inte fick någon order.

Utöver terrormisstankarna åtalas flickan även för grov misshandel efter att ha huggit en anställd i magen med en glasskärva från en krossad spegel på institutionen där hon hålls inlåst.

Flickan nekar dock till alla anklagelser om förberedelser till terrorbrott. Allt var bara tomma hot, sade hon. Under utredningen har hon tidigare berättat hon känt sig ensam och utfryst i skolan.

Engagemanget för IS skulle vara en reaktion för att väcka omgivningens intresse för henne.

– Jag gjorde det för att verka intressant för dem. Det var som en fantasivärld och jag fick spänning i vardagen. Islamiska Staten var det som alla pratade om, säger hon enligt tidningen BT. 

Om flickan fälls i domstolen riskerar hon att att låsas in på livstid enligt strängaste straff, förvaring på obestämd tid.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag