Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska tidningen tjänar miljoner på sexhandeln

Det här har Metoo betytt för Sverige.
Varje dag publicerar Ekstrabladet annonser som riktar sig mot sexköpare.
Foto: Ievgen Chabanov

Varje dag publicerar danska Ekstrabladet prostitutionsannonser i tidningen och på webben. 

Koncernen tjänar miljoner på annonserna som riktar sig till sexköpare. Men nu kommer skarp intern kritik. 

– Vi ska inte stötta den här marknaden. Flera av annonserna handlar med säkerhet om människohandel, säger Mads Zacho Teglskov som är debattredaktör på Politiken. 

Danska Ekstrabladet har varit i blåsväder under de senaste veckorna. En ny metoo-våg har dragit in över landet och mycket fokus har lagts på tidningen. 

Först anklagade 46 kvinnliga journalister tidningens ledning för att strunta i sexuella trakasserier och övergrepp.

– Min chef frågade när jag var praktikant hur mycket jag skulle ha för att slicka Nutella från en annan chefs nakna kropp, har en kvinnlig reporter på tidningen berättat för Journalisten i Danmark.

Sedan kom Rädda Barnen med hårt kritik mot de avklädda kvinnorna i tidningen. Varje dag sedan 1976 har det publicerats en avklädd kvinna på sidan 9 och Rädda Barnen uppmärksammade att flera av dem bara var 15 år när bilderna togs. 

Ekstrabladet kritiseras nu av kollegor på Politiken.
Foto: Chris Ryer / Colourbox

Prostitutionsannonser

Chefredaktör Poul Madsen lovade att genast täcka över de yngsta flickorna i tidningens arkiv. Men det slutar inte här. Nu kommer tung intern kritik inifrån koncernen som ger ut Ekstrabladet. 

Det är Mads Zacho Teglskov, debattredaktör på tidningen Politiken som i en kolumn vänder sig mot de prostitutionsannonser som dagligen publiceras i Ekstrabladet och på flera av koncernens sajter. 

”Helt ärligt, varför ska jag 2020 acceptera att min julklapp från företaget ska betalas med pengar från prostitutionsannonser”, skriver han i kolumnen. 

I tidningen BT utvecklar han sitt resonemang: 

– Vi ska inte stötta den här marknaden. Experter kan koppla ihop kriminella förhållanden med flera av de här annonserna. Några av annonserna handlar med säkerhet om människohandel, säger han. 

När Kvällsposten klickar sig in på sektionen finns det 61 annonser. Alla riktar sig till den som är sugen på att köpa sex.

Danske Bank vill inte röra pengarna

På Ekstrabladet finns det en sektion som heter ”Sex & samliv”, den har i sin tur flera undersektioner varav en är ”Massage & escort”. När Kvällsposten klickar sig in på sektionen finns det 61 annonser. Alla riktar sig till den som är sugen på att köpa sex. 

Koncernen JP/Politikens hus hävdar att de generellt kvalitetssäkrar de annonser som publiceras i koncernens medier. Men det ger inte Mads Zacho Teglskov för. 

– Det sitter ju ingen på Ekstrabladet och undersöker om det finns problematiska förhållanden bakom de här annonserna, säger han. 

Enligt Mads Zacho Teglskov tjänar koncernen årligen minst sju miljoner kronor på prostitutionsannonserna. Danske Bank har sagt nej till att hantera pengar från Ekstrabladet, risken är enligt deras bedömning för stor att pengarna kommer från människohandel, utpressning, pengatvätt eller annan grov kriminalitet. 

Stig Ørskov som är vd för JP/Politikens hus har fått möjlighet att kommentera kritiken men har avstått. 

Den nya Metoo-vågen i Danmark

Danska programledaren Sofie Linde, 30, berättade under en tv-sänd humorgala om hur hon genom åren i tv-världen blivit sexuellt trakasserad. Hon beskrev en specifik händelse från när hon var 18 år gammal och var på Danmark Radios julfest. 

– Då kommer den här stora tv-stjärnan fram till mig, tar tag i min arm och säger ”om du inte följer med ut och suger av mig så ödelägger jag dig och din karriär”. 

Uttalandet fick enormt stor uppmärksamhet och skapade en metoo-våg i Danmark. 1 615 kvinnor inom tv-branschen har skrivit på ett upprop för bättre förutsättningar och för att stötta Sofie Linde. 

Danska Journalisten har avslöjat omfattande sexuella trakasserier i medierna.

Ekstra Bladet är en av de utpekade redaktionerna, där bland annat en medarbetare anmälde sexuella trakasserier 2017 som enligt Politiken då viftades bort.

Flera initiativ i branschen för att undersöka metoo-problemet i Danmark har tagits de senaste veckorna.

TV: Fler nyheter om Metoo

Stjärnproducent och våldtäktsanklagad – så började metoo-rörelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!