Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medier redo att publicera Mohammed-karikatyrer

Charlie Hebdo. Det här hände i Paris år 2015.
Peter Seier Christensen och Pernille Vermund, grundarna av Nye Borgerlige.
Foto: Nye Borgerlige/PRESS
Chefredaktören för Berlingske, Tom Jensen, har twittrat att de också tänker publicera annonsen.
Foto: Twitter

Danska tidningarna Berlingske och Weekendavisen ska publicera annonser med Mohammed-karikatyrer, skriver TV2.

Bakom annonserna ligger det nationalistiska och konservativa partiet Nye Borgerlige.

– Det är jag glad för, säger Pernille Vermund, partiledare för Nye Borgerlige till TV2. 

Det var under fredagen som partiet meddelade sina planer på att skicka en kontroversiell annons ut till danska medier. Till en början fick de ett ljummet mottagande som antingen avvisade deras förfrågan om att publicera den. Eller bad om att få betänketid. 

För att få de konservativa annonserna publicerade har partiet samlat in över en halv miljon kronor, genom direkta donationer, rapporterar TV2.

Under söndagen har partiet fått napp. Det började med att Weekendavisens chefredaktör sa i en radiointervju att han skulle publicera annonsen om han fick ta emot den. Kort efter den skrev Berlingskes chefredaktör Tom Jensen på Twitter att han också tänkte publicera den.

– Det är jag glad för. Jag hade naturligtvis räknat med att de flesta medier skulle ta med den och utnyttja den pressfrihet vi har i Danmark, säger Pernille Vermund till TV2.

https://twitter.com/TomJensen1966/status/1322920504190185479

Teckningar från Charlie Hebdo

Den tidigare chefen för danska polisens underrättelsetjänst (PET) menar att partiets annonsering kan bli farlig för många. Samtidigt som partitoppen kommer att skyddas.

– Jag tycker att det är en fånig, fantasilös och barnslig provokation där man leker med andras säkerhet samtidigt som man själv sitter i sitt elfenbenstorn, säger Hans Jørgen Bonnichsen, tidigare PET-chef till Ritzau.

Enligt TV2 är innehåller den planerade helsidesannonsen en text som handlar om vikten av yttrandefrihet och den franske skolläraren Samuel Paty som blev mördad den 16 oktober för att han hade använt några Mohammed-karikatyrer i sin undervisning. 

Längst ner på annonssidan finns de två Mohammed-karikatyrer som han använde och som från början kommer från den franska satirtidningen Charlie Hebdo som utsattes för ett terrorangrepp år 2015.

Partiet har ännu inte fått tillstånd från tidningen att publicera teckningar men inväntar svar, skriver TV2.

Nu inleds rättegången mot Charlie Hebdo-terroristerna:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!