Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska tester visar – bara två procent har antikroppar

Fulla flyg och tåg på höstlovet – trots corona.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen är skarp i sina uppmaningar till danskarna. Nu visar det sig att bara två procent har antikroppar.Foto: OLIVIER HOSLET / AP TT NYHETSBYRÅN

Av 11 000 testade danska hade bara två procent antikroppar mot covid-19. 

Dåliga nyheter menar Henrik Ullum, som är överläkare på Rigshospitalet. 

– Just nu när vi har ett enormt stigande antal smittade så är de låga antikropp-nivåerna väldigt dåliga nyheter, säger han till TV2

De danska blodcentralerna har under vecka 41 och 42 testat 11 223 blodgivare för att se hur många som har antikroppar mot covid-19. 

Resultatet var överraskande lågt Totalt var det bara två procent av de testade som hade antikroppar. 

– När bara två procent har antikroppar betyder det att nästan alla danskar fortfarande är sårbara, kan smittas och bli sjuka och sedan smitta andra, säger Henrik Ullum på Rigshospitalet. 

Enligt honom understryker det här att danskarna ska ta de skarpa uppmaningarna från statsminister Mette Frederiksen på extremt stort allvar. 

Högst antal antikroppar uppmättes i huvudstadsområdet, som också varit värst drabbat av covid-19. Där hade 3,5 procent av blodgivarna antikroppar. Lägst var det på norra Jylland där endast 0,6 procent har antikroppar. 

Nu är det extra viktigt att följa regeringens uppmaningar, menar överläkaren Henrik Ullum.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Oklart om det skyddar

Testerna visar också att det är fler yngre än äldre som har antikroppar. 

– Vi informerar självklart de blodgivare som har antikroppar. Men det är viktigt att slå fast att vi inte vet hur vilket skydd antikroppar ger och att man oavsett resultat ska följa myndigheterna riktlinjer, säger Henrik Ullum. 

Danmark är väldigt långt ifrån flockimmunitet. Enligt Henrik Ullum lär det nog krävas en katastrof för att landet ska uppnå det. 

– Då talar vi om scener som i New York, Norditalien eller Wuhan med sjukvård under enorm press. 

På måndagseftermiddagen rapporterade danska Sundhedsstyrelsen rekord för antal smittade på ett dygn – 1 056 personer. Därmed är det tidigare rekordet på 945 smittade på en dag utraderat. 

TV: Fler nyheter om corona

Lokala restriktioner kan införas i region Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!