Danska sjukhus rustar för tredje våg i februari

Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari.
En forskare på Ålborgs universitet analyserar ett positivt coronatest för att se om det är någon av de nya muterade varianterna av viruset.
Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Herlev-Gentofte sjukhus i Köpenhamn har stundtals varit under riktigt hård press sedan pandemin slog till.
Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / EPA / TT

I Danmark håller man andan och rustar för en tredje covid-19-våg. 

Den kan komma redan i februari. 

– I värsta fall kan ökningen av inlagda på sjukhus gå blixtsnabbt, säger Finn Rønholt på Herlev-Gentofte sjukhus i Köpenhamn, till Berlingske.

Sjukhusen i Köpenhamn förbereder sig just nu på ännu en våg av hastigt stigande antal av coronasmittade och inlagda på sjukhus. Det är när den brittiska varianten av viruset slår till som det kan gå fort. 

Läkare och politiker tittar nervöst mot Irland där den muterade varianten av viruset belastat sjukvården enormt. 

– Det är helt oförutsägbart vad som kommer att hända, men vi vet att i värsta fall kan ökningen av inlagda på sjukhus gå blixtsnabbt. Därför måste vi ha en rejäl beredskap, säger Finn Rønholt på Herlev-Gentofte sjukhus i Köpenhamn, till Berlingske

Han berättar att man tittar på Irland och de erfarenheter de fått av att uppleva en explosion av antalet smittade och den kraftiga press på sjukhusen som uppstått på grund av den brittiska virusvarianten. 

Finn Røholt säger till Berlingske att han inte kommer vara överraskad om man i februari ser en liknande stigning av smittspridningen som den som var runt jul, men hans värdering är också att sjukhusen kommer stå rustade för den.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är oroad för hur fort den brittiska varianten av viruset kan slå till.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK

”Mutationen är på framfart”

Fram till den 11 januari hade SSI, Statens Serum Institut, kunnat konstatera att 283 av de som testats positiva för coronaviruset i landet bar på den nya brittiska varianten. Men siffran förväntas att vara mycket högre i verkligheten då man bara analyserar en mindre del av proven. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är även hon oroad för hur fort den brittiska varianten av viruset kan slå till.

– Den brittiska mutationen är på framfart och vi får inte vaccin tillräckligt fort för att kunna vinna den kapplöpningen, sa hon i ett uttalande på Facebook under måndagen. 

Även i Sverige finns den brittiska varianten av coronaviruset. Regeringen har infört inreseförbud från Storbritannien sedan larmet om mutationen. Enligt brittiska myndigheter bedöms varianten vara uppemot 70 procent mer smittsam. 

Även i Sydafrika har en ny, potentiellt mer smittsam variant dykt upp. I Danmark har en person konstaterats vara smittad med den varianten. 

TV: Fler nyheter om corona

Så olika är coronastatistiken för Sverige och Danmark.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!