Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark stängt för svenskar i sommar

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mette Frederiksen (S), Danmarks statsminister.Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Gränsen mellan Sverige och Danmark har varit stängd sedan mitten på mars.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmark kommer att öppna gränsen för tyska, norska och isländska turister, meddelar statsminister Mette Frederiksen.

Men öppnandet till Sverige ser ut att dröja till efter sommaren.

– Vi är inte förbi coronakrisen. Den finns fortfarande bland oss i Europa och resten av världen, säger Mette Frederiksen.

Redan förra veckan gick Danmarks statminister Mette Frederiksen (S) ut och berättade att man skulle hålla en pressträff under fredagen.

Där gav Frederiksen information om gränsen gentemot de närmaste grannländerna.

– Vi är i full gång med att öppna upp landet, och vi gör det gradvis, säger hon.

– Nästa sak vi står inför nu är att öppna gränserna igen. Danmark är ett litet land, en öppen ekonomi och vi får inspiration från resten av världen – och inspirerar dem. Vi har väldigt många turister och en jättestor fördel av vårt läge. Hittills har vi klarat det bra, smittan är under kontroll och det är inte minst tack vare en stark insats av alla danskar.

Gränserna till Tyskland och Sverige har varit stängt sedan i mitten på mars för alla personer som inte har arbetsrelaterade syften med sin resa. 

Men från den 15 juni ska det nu vara möjligt att resa in och ut från Danmark för turister från Tyskland, Norge och Island.

– När det handlar om gränsöppningen är det självklart avgörande att det sker i dialog med grannländerna, säger hon.

”Tät dialog med Sverige”

Däremot dröjer öppnandet till Sverige på grund av den svenska hanteringen av covid-19. Öppningen mot Sverige kan komma att ske först efter sommaren, rapporterar TV2.

– Vi har tät dialog med vårt grannland Sverige. Vi har en nära relation, och det ska vi också ha i framtiden. 

– Vi står fortfarande olika i förhållande till corona. Vi har en stark önskan om att finna en lösning, det kanske kan vara en regional lösning, säger hon.

Det skulle i sådant fall kunna bli möjligt för skåningar att korsa gränsen till Danmark innan det blir möjligt för övriga svenskar.

 

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att gränsen mot Sverige också öppnas den 15 juni. Så är inte fallet.