Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska prinsarna bakom ny intim trend i kungahusen

Vem är vem i det danska kungahuset?
Här visade prins Joachim och prinsessan Marie upp sitt nyfödda barn, prinsessan Athena som föddes 2012.Foto: LASSE SVENSSON

När hertiginnan Kate nyligen avslöjade detaljer från sina graviditeter i en podd blev uppmärksamheten stor.

Men i Danmark är man sedan flera år van vid att höra sina kungligheter glatt avslöja privata berättelser.

– Att berätta sånt som tidigare var otänkbart för en kunglighet har blivit en trend som startade med Joachim och Frederik, säger kungahusexperten Lars Hovbakke Sørensen.

Även här i Sverige finns det en viss vana av att höra kungligheter prata om sina graviditeter. Senast var det prinsessan Madeleine som berättade öppenhjärtigt i tidningen Mama om sina graviditeter för chefredaktören Louise Bratt Tidmarsh.

Men att kungligheter är så öppenhjärtiga om sina intima detaljer är något förhållandevis nytt, även om man i Danmark har sett trenden sen flera år. Inte minst i form av prins Joachim och kronprins Frederiks tradition att tillsammans med Mary och Marie möta pressen på sjukhuset när de blivit föräldrar.

– De kom alltid ut och berättade en massa saker, sånt som tidigare hade betraktats som helt otroligt.

Hertiginnan Kate väckte uppmärksamhet när hon berättade om sina problem under graviditeterna.Foto: ASADOUR GUZELIAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I podden som hertiginnan Kate var med i berättade hon om hur illa hon mådde som gravid och hur hon tvingades söka vård på sjukhus under graviditeterna. 

Enligt Lars Hovbakke Sørensen kommer vi få höra mer om de kungligas privatliv i framtiden.

 – Många tycker det är viktigt att de kungliga faktiskt berättar mer. Det är samma trend som med reality-tv. Man vill höra allt, säger han till BT.

Historikern Jon Bloch Skipper fyller i och förklarar varför kungligheterna nuförtiden berättar mer än förväntat.

– Så som kungahusen har det i dag, med de många olika krav som finns, kan man inte bara sätta sig i baksätet på sin Rolls Royce och tro att det bara rullar på. Man tvingas uppfinna sig själv gång på gång i stället. Det har ju blivit mer vanligt nu i kungahuset att ha en mer öppen och modern inställning, säger han i BT.

Men den kungliga balansgången kan vara svår.

– Det är ju det de måste bemästra. Att vara lite över oss andra men ändå nära.

Så här såg det ut när prins William och Kate just fått dottern Charlotte 2015: