Liknelsen mellan Dansk Folkeparti och Ku Klux Klan har utlöst ett storbråk i Danmark. Foto: JOHN BAZEMORE
Liknelsen mellan Dansk Folkeparti och Ku Klux Klan har utlöst ett storbråk i Danmark. Foto: JOHN BAZEMORE

Danska politikernas Ku Klux Klan-bråk

Publicerad

Politikern Henning Dyremose jämförde Dansk Folkeparti (DF) med den högerextrema organisationen Ku Klux Klan och utlöste ett storbråk.

Nu krävs han på en offentlig ursäkt och hans eget parti uppmanas att överväga om han kan vara kvar som medlem.

– Han är ju helt galen, kedjan har hoppat av för honom, dundrar partitoppen Martin Henriksen enligt Ekstrabladet. 

Henning Dyremose är en rutinerad politiker i De Konservative, han har bland annat varit finansminister under mandatperidoen 1989-1993 och före detta koncernchef för telegiganten TDC.

Nu har han återigen skapat rubriker i Danmark, detta genom att han i en radiointervju med Radio24syv likna Dansk Folkeparti med Ku Klux Klan.

I intervjun berättar han om när han var i USA i sin ungdom och på nära håll upplevde vad Ku Klux Klan stod för. Dyremose säger i intervjun att han träffade KKK-medlemmar som på ett plan hade en socialistisk syn på den ekonomiska politiken men att de samtidigt hade ett genuint hat mot svarta.

– Det är lite det jag känner med Dansk Folkeparti. Att de egentligen har en socialistisk ekonomisk politik, men är så fulla av hat mot utlänningar, särskilt muslimer.

Gick i taket efter KKK-liknelsen

Uttalandet fick Martin Henriksen i DF att gå i taket fullständigt. I en rasande kommentar säger han att Henning Dyremose har gått över gränsen.

– Att han liknar oss med KKK säger mer om honom själv. Därför bör De Konservative gå ut och ta avstånd från det och de bör även seriöst överväga om han kan vara kvar som medlem i partiet, säger Henriksen som även säger att uttalandet är en attack mot DF:s väljare.

Partiet vill även att Dyremose går ut och offentligt och ber om ursäkt.

I en skriftlig kommentar till Ekstrabladet svarar De Konservatives partisekreterare, Søren Vandsø, att Henning Dyremoses uttalande inte är partiets officiella hållning.

– Det säger sig säjlvt att liknelsen inte representerar vår syn på Dansk Folkeparti, som vi för övrigt har ett bra och förtroligt samarbete med, skriver han och avböjer att lämna fler kommenterar om saken.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag