Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska politiker vill ha ny gränskontroll – mot Sverige

Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard
I Sverige finns en gränskontroll mot Danmark. Här vid Hyllie. Foto: FRITZ SCHIBLI

Dansk Folkeparti vill införa gränskontroller mot Sverige för att stoppa illegala invandrare och kriminella.

Förslaget har redan väckt kritik.

– Gränskontroller handlar om att ta hand om sitt land och det tycker vi i Dansk Folkeparti är vår plikt. Det är ingen hemlighet att vi är kritiska mot den extremt olämpliga flyktingpolitik som man har fört i Sverige under lång tid, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson. 

Dansk Folkeparti vill ha gränskontroll mot Sverige för att förhindra att svenska kriminella korsar gränsen. Gränskontrollen föreslås bli permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

Bland många svenskar slog förslaget ner som en bomb. Och ilska väcktes bland pendlare. 

– Det skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, sa Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen, till DR. 

Men när Kvällsposten under onsdagen når Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, har han inte känt av någon större storm. 

– Det har inte varit så stora reaktioner från de andra partierna. Deras utgångspunkt är att de är emot gränskontroller men de vet säkert att det är en hel del danskar som gärna vill ha gränskontroller och därför håller de säkert lite låg profil just nu, säger han. 

2014 var det id-kontroller på Kastrup. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Nu blir det en valfråga

Att Dansk Folkeparti, som är Danmarks näst största parti, lägger fram förslaget i folketinget just nu gör det till en potentiell valfråga.  

Förslaget har inte behandlats ännu, ärendet är uppskjutet. Men Martin Henriksen är hoppfull inför framtiden. 

– De andra partierna brukar inte vara några stora anhängare till gränskontroller. Det var bara Dansk Folkeparti som ville ha en gränskontroll i Tyskland men med tiden fick vi med de andra i båten. Det är inte omöjligt att det blir så här även den här gången. Jag tror det är görbart. 

Att kriminella från Sverige begår brott i Danmark stämmer, men det finns också många exempel på motsatsen, enligt svensk polis.

– Det är ju ett mörkertal, men jag skulle säga att det är fifty-fifty, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet till TT. 

Så här kan det se ut om gränskontroller blir en verklighet. Foto: FRITZ SCHIBLI

Olämplig flyktingpolitik

När det gäller pendlarnas problem så förstår Martin Henriksen problemet. Men det är underordnat en större fråga menar han. 

– Gränskontroller handlar om att ta hand om sitt land och det tycker vi i Dansk Folkeparti är vår plikt. Det är ingen hemlighet att vi är kritiska mot den extremt olämpliga flyktingpolitik som man har fört i Sverige under lång tid. 

Men vad säger du till pendlarna som kommer få det tuffare?

– Om det är en svensk som bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn så kommer det inte vara några problem att passera gränsen så länge papperna är i ordning.