Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska polisen larmades om kvinna som bar burka

Sedan augusti förra året är det förbjudet att bära heltäckande plagg i offentliga sammanhang i Danmark sedan lagen om maskeringsförbud infördes. OBS: Arkivbild
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beslutet om maskeringsförbudet orsakade stor debatt i Danmark och debatten följdes även utomlands.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Danmark larmades tidigt på lördagsförmiddagen till ett idrottsevenemang i Esbjerg.

Anledningen: en kvinna som bar burka trots att det är förbjudet på allmän plats enligt lagen om maskeringsförbud.

Larmsamtalet nådde polisen klockan 10.33 skriver Ekstrabladet. Den som ringde var en man som hade reagerat på att en av de kvinnliga besökarna på idrottsevenemanget bar burka.

Enligt polisrapportern tog den 36-åriga kvinnan självmant av burkan när polispatrullen kom för att ta identifieringsuppgifter om henne. 

Dock fick hon behålla den andningsmask hon av hälsoskäl har över ansiktet. Hon är inte misstänkt för något brott i samband med ingripandet.

”Burkakmiljonären” betalar böter

Polisen på Östjylland vill inte närmare kommentera det inträffade men säger att kvinnan uppmärksammats på att om hon bryter mot förbudet igen kan komma att krävas på böter.

Förbudet mot att bära täckande plagg som burka och niqab på offentliga platser infördes i Danmark i augusti förra året. Beslutet väckte stor uppmärksamhet även internationellt.

Beslutet om det så kallade ”burkaförbudet” väckte även stor debatt internt bland politiker i Danmark och orsakade splittringar.

Den som trots förbudet bär heltäckande plagg i Danmark riskerar böter på upp till motsvarande 1 000 danska kronor. Efter tre fällningar stiger bötesbeloppet till 10 000 danska kronor.

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz väckte också uppmärksamhet när han gick ut och erbjöd sig att betala böterna för alla kvinnor som hade fått böter.

I september åkte han till Danmark och ställde sig utanför Folketingets lokaler för att träffa kvinnor som fått böter för att ha burit burka.

Vid det tillfället var det dock ingen som kom. ”Burkamiljonären” har tidigare sagt i flera artiklar att han kommer fortsätta ställa upp för kvinnor som får böter för att ha burit burka eller niqab.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!